Vadeli işlemler piyasası araçlarına yatırım kararı oluşturmada çapraz kesit ve zaman serisi momentum stratejilerinin kullanılması: Borsa İstanbul uygulaması
Cross sectional and time series momentum strategies in futures market investment decisions. The case of Borsa İstanbul
- Tez No: 395115
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN SEVİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Momentum Stratejileri, Vadeli İşlemler Piyasası, Anormal Getiriler, Dört Faktörlü Model, Momentum Strategies, Futures Market, Abnormal Returns, Four Factor Model
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Finans alanında momentum oldukça önem gösterilen bir konu haline gelmiştir. Klasik olarak momentum çapraz kesit üzerinden oluşturulan bir stratejiyi belirtmektedir. Çapraz kesit stratejilerinin yanında son dönemde zaman serisi stratejileri ortaya çıkmıştır. Vadeli işlemler piyasası sözleşmeleri momentum stratejilerinde uygun araçlar olabilmektedir. Türkiye açısından momentum stratejileri hisse senedi piyasası bağlamında az sayıda çalışma tarafından incelenmiş ve anlamlı bulgular elde edilememiştir. Bu farklılığın vadeli işlemler piyasasında yeni geliştirilen stratejiler ışığında ele alınması literatüre önemli katkılarda bulunabilecektir. Çalışmada stratejilerin karlı bir şekilde uygulanabilirliğinin sınanması amacıyla pozitif anormal getirilerin varlığının testi gerçekleştirilmiştir. Olağan en küçük kareler, Bootstrap ve MM tahmini yöntemleri kullanılarak regresyon denklemleri üzerinden varlık fiyatlamada Dört Faktörlü Model'de yer alan alfa katsayılarının anlamlılığı analiz edilmiştir. Analiz bulgularında sadece bazı gözlem ve yatırım dönemleri için momentum stratejileri pozitif ve anlamlı bulunmuştur. Pasif stratejinin ise tüm tahmin yöntemlerinde bütün bazda strateji üzerinden ve BİST 30 sözleşmesi için anlamlı getiri sağladığı bulgusuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçları momentumun etkin piyasalara karşı bir anomali olarak adlandırılması bulgularını güçlü bir şekilde destekler nitelikte değildir. Araştırma, pasif stratejilerin anlamlı olarak geçerliliğini öne sürmüştür. Türkiye açısından literatürle uyumlu bulgular elde edilmiştir. Yatırımcıların, momentum stratejilerinde Türkiye vadeli işlemler piyasası varlıklarını dahil ederken temkinli olmaları gerektiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Momentum has become greatly interested topic in finance. It classically defines a cross section strategy. Besides, a time series approach has been introduced recently. Futures contracts are found useful for investing with momentum strategies. Few studies researched momentum strategies of Turkish stock market and presented insignificant results. Therefore, analyzing Turkish futures market with new momentum approaches is important. The study tested effectiveness according to the positive abnormal returns. Ordinary least squares, bootstrap and MM methods are used in order to estimate Four Factor Model of Asset Pricing and significance of alpha coefficients are evaluated. Findings presented significant momentum results when specific look-back and investment periods are chosen. However, aggregate and individual stock index futures passive strategies are evidenced highly significant positive abnormal returns in all estimation methods. The research cannot strongly support the idea that momentum is a stock market anomaly. This study shows that passive strategies are significantly valid. Findings are consistent with Turkish literature. It is understood that momentum investors should be cautious for choosing Turkish futures market instruments.