9. sınıf öğrencileri için kimyasal türler arası etkileşimler konusunda öğrenme istasyonlarının geliştirilmesi ve akademik başarı üzerindeki etkisinin incelenmesi
Developing learning stations related to the interactions between chemical substances and examining their effects on academic achievements of 9th graders
  1. Tez No: 395248
  2. Yazar: GÖNÜL YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLTEN ŞENDUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Başarı, Kavramsal Anlama, Kimya Eğitimi, Kimyasal Türler Arası Etkileşim, Öğrenme İstasyonu
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmada 9. sınıf“kimyasal türler arası etkileşimler”ünitesi için öğrenme istasyonlarının geliştirilmesi, uygulanması, öğrencilerin akademik başarıları ve öğrenme kalıcılıkları üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda İzmir il merkezi Balçova Anadolu Lisesinde 2014-2015 öğretim yılı bahar döneminde 9.sınıflardan iki sınıf deney ve kontrol grubu olarak rastgele seçilmiştir. Ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desenin uygulandığı araştırmada, deney grubunda (n=30) 9 hafta boyunca öğrenme istasyonlarına göre öğretim uygulanırken, kontrol grubunda (n=34) ortaöğretim Kimya öğretim programındaki etkinliklerle ders işlenmiştir. Araştırmada, kimyasal türler arası etkileşim başarı testi (KTAEBT) ve yarı yapılandırmış görüşme olmak üzere iki veri toplama aracı kullanılmıştır. KTAEBT, tüm gruplara eş zamanlı olarak ön, son ve ertelenmiş test olarak uygulanmıştır. Yarı yapılandırmış görüşme ise; son test akademik başarı puanlarına göre her iki gruptan tabakalandırılarak (üst-orta-alt düzey) seçilen toplam 18 öğrenci ile yürütülmüştür. KTAEBT'den elde edilen veriler SPSS 15. paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Deney ve kontrol grup Mann Whitney-U analiz sonuçlarında ön testlerde anlamlı fark bulunmazken (p >0,05), son ve ertelenmiş testlerde deney grubu lehine fark çıkmıştır ( p < 0,05). Yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler ise nitel olarak analiz edilmiş. Analiz sonuçlarında deney grubu öğrencilerinin tam anlama ve kısmi anlama yüzdesinin kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu ve alternatif kavramların kontrol grubu öğrencilerinde daha yüksek oranda olduğu saptanmıştır. Bulgular ışığında; istasyona dayalı öğrenmenin öğrencilerin hem akademik başarılarında, hem de kavramsal anlamaları ve kalıcılığı sağlamada etkili olduğu sonucuna ulaşılabilir.
Özet (Çeviri)
This study's purpose is to develop the learning stations used for the unit“interactions between chemical species”of 9th grade chemistry, to carry them out and to examine their effects on persistency of the students' learning and the level of their academic success. In accordance with this purpose, two 9th grade classes were chosen randomly, one as an experimental group and the other one as a control group, at Balçova Anatolian High School, in the central district of İzmir , in the second term of 2014- 2015 Educational Year. In the study, which“pre-test post-test design with control group”was used in, for nine weeks, experimental group was taught the subject (n=30) with the techniques of learning stations, whereas the control group (n=34) was taught the subject with the conventional techniques of chemistry curriculum of secondary education. Two data gathering tools, which are semi-structured interview and interactions between chemical species achievement test ( IBCSAT), were used in the study. IBCSAT was carried out on each group simultaneously as a pre- test, post-test and retention test. Whereas semi-structured interview was only applied to 18 students who were chosen according to the academic results of post-test in a stratified way (high-middle-low level) Data collected from IBCSAT were analyzed using 15th packet programme of SPSS.