7. sınıf ''Kuvvet ve Hareket'' ünitesinde argümantasyona dayalı öğrenme etkinliklerinin öğrencilerin kavramsal anlamalarına ve düşünme dostu sınıf ortamı oluşturmaya etkisi
The effects of argumentation based learning activities on conceptual understanding of 7th graders about 'Force and Motion' unit and establishing thinking friendly classroom environment
- Tez No: 395278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ÜNAL ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Argümantasyon, kavramsal anlama, düşünme dostu sınıf ortamı özellikleri, Argumentation, conceptual understanding and thinking friendly classroom features
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu çalışmanın amacı, 7. Sınıf“Kuvvet ve Hareket”ünitesinde argümantasyona dayalı öğrenme etkinliklerinin öğrencilerin kavramsal anlamalarına ve düşünme dostu sınıf ortamı oluşturmaya etkisini incelemektir. Uygulama, 2014-2015 yılı güz döneminde, Kocaeli İli Kandıra İlçesi Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı bir ortaokulun 7. sınıfında deney grubu olarak 20 öğrencinin bulunduğu 7/A ve kontrol grubu olarak da 19 öğrencinin bulunduğu 7/B sınıfları ile çalışılmıştır. Yaklaşık 5 hafta boyunca, deney sınıfında fen dersi argümantasyona dayalı öğretim etkinlikleriyle işlenirken, kontrol sınıfında ise yürürlükte olan Fen ve Teknoloji programına uygun olarak işlenmiştir. Uygulama öncesinde ve sonrasında her iki sınıfa da 'Kuvvet ve Hareket Kavram Testi' ve 'Düşünme Dostu Sınıf Ölçeği' uygulanmıştır. Ayrıca, deney grubundan seçilen 6 öğrenci ile uygulama sonrasında araştırmacı tarafından kavramsal anlama ve düşünme dostu sınıf ortamının özellikleri konularında geliştirilen görüşme formu kullanılarak yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada, deney ve kontrol sınıfı öğrencilerin kavramsal anlama puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur ancak bu anlamlı farkın sebebinin kontrol grubu öğrencilerinin uygulama sonrasında kavramsal anlama puanlarının düşmesiyle oluştuğu görülmüştür. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin DDSÖ'den aldıkları puanlar arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu farklılığın sebebi deney grubu öğrencilerinin anlamlı olarak kabul edilmese de puanlarında bir artışın, kontrol grubu öğrencilerinin ise puanlarında bir azalma olmasından kaynaklanmaktadır. Deney grubu ile yapılan görüşmeler sonucunda öğrencilerin düşünmeyi geliştirici bir sınıf ortamında bulundukları ve kavramsal anlamalarının iyi olmasının yanı sıra bazı kavram yanılgılarının devam ettiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Araştırmanın sonuçları kapsamında öğretmenlere ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effects of learning activities based on argumentation on conceptual understanding of 7th graders about“Force and Motion”unit and establishing thinking friendly classroom environment. The study was conducted with 20 experimental group and 19 students as control group in a secondary school affiliated to Kandıra, Kocaeli National Educational Institution during the autumn term in 2014-2015 educational year. The experimental group received learning activities based on argumentation while the control group received regular science education depending on the Science and Technology Curriculum over a period of 5 weeks. Both groups were given Force and Motion Concept Test and Thinking Friendly Classroom Scale before and after instruction. Besides, 6 students from the experimental group were interviewed after the instruction about conceptual understanding and thinking friendly classroom features by the form developed by the researcher. The results showed that there is a significant difference between experimental and control groups'conceptual understandings which is because of the reduction of control groups'conceptual understandings. There is a significant difference between experimental and control groups'scores in favor of experimental group taken from thinking friendly classroom scale. The reason of this difference is derived from insignificant increase of experimental group's scores and insignificant reduction of control group's scores. It is found in the result of the semi structured interview made with experimental group that students express that they are in thinking friendly classrooms and although their conceptual understandings are fine, they have some misconceptions. As part of the researh, it is given some suggestions for teachers and researchers.