9. sınıf öğrencilerinin matematik dersi bilgilerinin MATH taksonomi kullanılarak incelenmesi
An investigation of 9th graders' MATH knowladge through math taxonomy
  1. Tez No: 395283
  2. Yazar: HAKAN KARADUMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASİBE SEVGİ MORALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: MATH Taxonomy, assessment and evaluation, mathematics course learning
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Araştırmanın amacı, 9. Sınıf öğrencilerinin matematik bilgilerinin MATH Taksonomi çerçevesinde bir analizinin yapılmasıdır. Öğrencilerin öğrenme ve üst düzey düşünme becerilerinin ne düzeyde olduğunu inceleyerek bu konu hakkında detaylı bir analiz yapılması hedeflenmektedir. Araştırma nitel bir özel durum çalışmasıdır. Çalışmada elde edilen veriler nitel yöntemlerle analiz edilmiştir. Araştırmanın örneklemini Manisa ili içerisinde yer alan Yunus Emre Fen Lisesi 9. Sınıf öğrencilerinden 60 gönüllü öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada MATH Taksonomi çerçevesinde hazırlanmış sınavlar ve yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizi Math Taksonomi nin kategorileri altında değerlendirildikten sonra derlenmiş ve gerekli çözümlemeler yapılmıştır. Buna göre ; öğrencilerin en çok C ve B kategorilerine zorlandığı görülürken A kategorisinde diğer kategorilere göre daha başarılı oldukları görülmüştür. En başarılı oldukları kategori A1 olarak ölçülürken başarı düzeyinin düşük olduğu kategori C3 kategorisi olarak ölçülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlar çerçevesinde de öğrencilerin üst düzey düşünme becerileri bir süreç olarak incelendiğinde daha fazla nitelikli değerlendirme yapılmasının önemi anlaşılmaktadır. Bu bağlamda MATH Taksonomi nitelikli değerlendirme yapmak için önemli bir sınıflama aracıdır. Anahtar Kelimeler : MATH Taksonomi, ölçme-değerlendirme, matematik dersi bilgileri.
Özet (Çeviri)
The purpose of survey is to make a analysis of learning of 9th grade in mathematic students within the frame of MATH taxonomy. By investigating which the level of learning and thinking skills of students are, making a detailed analysis is intended. Investigation is a qualitative, special case work. Data which is obtained from work is analyzed with a qualitative treatment. The sample of investigation is constituted by 60 voluntary 9th grade class students from Yunus Emreh Fen Lisesi that is in Manisa Province. In investigation, exams and structured interview forms which are arranged within the frame of MATH taxonomy, are used. Analysis of data after being evaluated under categories of MATH taxonomy and necessary solutions are done. Accodingly, while students have been seen to have the most diffuculty in working B and C categories, in A category they become more successful than other categories. It is evaluated that while the most successful category in which they become, is A; Category, in which success is low, is C3 category. Within frame of results, acquired by investigation also, when high level thinking skills of students are examined as a process, the importance more natured evalution is understood. Within this context, MATH taxonomy is an important taxonomy device to make a natured evalution.