The effects of inductive and deductive approach on written output
Tümevarım ve tümdengelim yaklaşımlarının yazılı çıktı üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 395370
  2. Yazar: DENİZ EMRE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JULİE MATHEWS-AYDINLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: tümevarım yoluyla dilbilgisi öğretimi, tümdengelim yoluyla dilbilgisi öğretimi, dilbilgisi bilinçlendirme görevleri, inductive grammar instruction, deductive grammar instruction, consciousness-raising tas
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Mevcut çalışma tümevarım yoluyla dilbilgisi öğretimi ve tümdengelim yoluyla dilbilgisi öğretiminin koşul cümleleri ve sıfat cümleciklerinin edinimi üzerindeki etkilerini üç açıdan incelemektedir: yazılı üretim, diğer bir deyişle yazma ödevlerindeki dilbilgisi doğruluğu, dilbilgisi testlerindeki performans, ve öğrenciler ile okutmanın bakış açıları. Çalışma İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen orta seviyedeki 38 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Dört haftalık bir süreç içerisinde, aynı okutman iki gruba dilbilgisi öğretmiştir. Tümevarım grubundaki öğrenciler hedef dilbilgisi yapılarının anlamlarını ve kurallarını keşfetmek için öncelikle dilbilgisi bilinçlendirme görevleri üzerinde çalışmışlardır. Daha sonra, keşfettikleri kurallar konusunda okutmandan dönüt almışlardır. Tümdengelim grubunda okutman, hedef dilbilgisi yapılarının anlam ve kurallarını doğrudan açıklamıştır. Dilbilgisi öntest ve sontest sonuçları iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını ortaya çıkarmıştır. Ayrıca, iki grubun yazma ödevleri arasında da dilbilgisi doğruluğu açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Tümavarım grubunda uygulanan anket öğrencilerin tümevarım yoluyla dilbilgisi öğrenimine karşı genel olarak olumlu bakış açıları olduğuna işaret etmiştir. Okutmanla yapılan görüşme, onun tümevarım yaklaşımını daha fazla etkileşimli ve fakat daha az uygulanabilir bir öğretim yolu olarak gördüğünü ortaya çıkarmıştır. Ancak, öğrencilerin motive olması ve hedef yapıların onlar için yeni olması koşuluyla tümevarım yoluyla öğretimi tercih etmiştir. Bu bulgular göz önüne alındığında, öğretmenler ve materyal geliştiriciler uygulamalarında ve çalışmalarında iki yaklaşıma da yer vererek çeşitlilik sağlamayı düşünebilirler.
Özet (Çeviri)
The present study explored the effects of inductive grammar instruction and deductive grammar instruction on the acquisition of conditionals and relative clauses in three aspects: written production, i. e. grammar accuracy in writing tasks, grammar test scores and students' and the instructor's perspectives. The study was carried out with 38 intermediate level EFL (English as a Foreign Language) students. During a four-week period, one instructor taught grammar to two groups. In the inductive group, the students worked on consciousness-raising tasks to discover the meanings and rules of the target grammatical structures. Later, they received feedback from the instructor. In the deductive group, the instructor explained the meanings and the rules of the target grammatical structures directly. The grammar pre and post-test scores did not reveal a statistically significant difference between the scores of the two groups. Furthermore, there was not a statistically significant difference between the writing tasks of the two groups in terms of grammar accuracy. The questionnaire administered in the inductive group implied that the learners generally had positive perspectives on inductive learning. The interview conducted with the instructor revealed that she regarded inductive approach as a more interactive but less practical way of teaching. Nevertheless, she preferred inductive teaching on condition that the students were motivated and the target structures were new to them. In light of these findings, teachers and material developers might consider involving both approaches in their practices and work in order to ensure variety.