Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen üniversite öğrencilerinin kullandıkları dil öğrenme stratejileri üzerine bir değerlendirme
A study on the language learning strategies employed by university students learning Turkish as a foreign language
- Tez No: 395386
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RASİM ÖZYÜREK, YRD. DOÇ. DR. İLKER KALENDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: dil öğrenme stratejileri, yabancı dil olarak Türkçe, SILL, language learning strategies, Turkish as a foreign language, SILL
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın amacı,Türkiye'de yabancı dil olarak Türkçe öğrenmekte olan üniversite öğrencilerinin dil öğrenme stratejileri kullanım düzeylerini tespit etmek ve strateji kullanımlarının, öğrencilerin cinsiyet, dildeki yeterlik düzeyi ve Türkçede yetkin olmaya verilen önem faktörleri doğrultusunda nasıl farklılaştığını belirlemektir. Araştırmanın verilerini Ankara'da bir vakıf ünversitesinde sunulan yabancılara Türkçe derslerine kayıtlı 130 öğrencinin Dil Öğrenme Stratejileri Envanteri (SILL, Version 5.1) ve görüşmeler aracılığıyla toplanan sözlü ve yazılı beyanları oluşturmaktadır. Araştırma sonuçları, öğrencilerin dil öğrenme stratejilerini orta düzeyde (5,0 üzerinden 3,3 ortalama) kullandıklarını göstermiştir. Öğrenciler,stratejiler arasında en çok telafi stratejilerini ve sosyal stratejileri tercih etmektedirler. Meditasyon, günlük tutma vb. duyuşsal stratejiler ise öğrencilerin en az tercih ettikleri stratejilerdir. Ayrıca, araştırma sonuçları dil öğrenme stratejileri kullanım düzeylerinin cinsiyet, yeterlik düzeyi ve Türkçede yetkin olmaya verilen önem faktörlerine göre farklılaştığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate what strategies are employed by university students in Turkey learning Turkish as a foreign language, and also determine if these strategies differ depending on learner factors such as gender, proficiency level and importance attached to become proficient in Turkish language. The data for the study gathered from the Strategy Inventory for Language Learning (SILL, Version 5.1) and follow-up interviews conducted on 130 university students taking Turkish as a foregin language courses in a non-profit foundation university in Ankara. The results revealed that students use language learning strategies with medium levelof frequency (mean equals to 3.3 out of 5.0). Students preferred to use compensation and social strategies most. Affective strategies such as meditation and keeping a language diary, on the other hand, were the least preferred strategies by students. Moreover, the results showed that language learning strategy use differed depending on gender, proficiency level and importance attached to become proficient in Turkish language.