A study on human capital index in closing the digital divide and raising e-government performance in middle east countries
Ortadoğu ülkelerinde sayısal uçurumun kapatılmasında ve e-devlet başarımının yükseltilmesinde beşeri sermaye endeksi üzerine çalışma
  1. Tez No: 395502
  2. Yazar: ALİ AHMED
  3. Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. ÖZGÜR TOLGA PUSATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: E-devlet, Sayısal Uçurum, BİT Beceri Endeksi, BSE, Ortadoğu, E-government, Digital Divide, ICT Skills Index, HCI, Middle East
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
E-devlet atılımları, bilgi ve iletişim teknolojilerini (BİT) kullanarak vatandaşlara ve iş dünyasına daha iyi hizmetler vermeyi ve sonuç olarak sayısal uçurumu kapatarak e-devlet başarımını yükseltmeyi hedeflemektedir. Bu tez, literature sunulmuş çalışmaları alarak, özellikle Ortadoğu ve Arap ülkelerinde sayısal devlet önünde engel olan ana sorunları hedeflemiştir. Irak, Bahreyn ve Suudi Arabistan devletlerinin 2002-2014 yılları arası başarım endekleri ayrıntılı çalışılmıştır. Sorun, bölgedeki beşeri sermaye endeksinin (BSE) sürekli düşüşü olarak belirlenmiştir. Bu yüzden, BSE'nin ölçümlenmesi araştırılmıştır. Ana bulgular göstermektedir ki BSE ve ITU'nun BİT beceri endeksinin arasında bir bağ vardır ve Arap ülkelerinde, BİT becerilerinde önemli ölçüde sayısal bir uçurum ve BSE'nde zayıf başarım vardır. Bu bulgu, aynı zamanda BSE'nin iletişim altyapı endeksi (İAE) ve çevirimiçi hizmetler endeksiye (ÇHE) arasında farkla desteklenmektedir. Bu farklarla, zayıf BSE'nin söz konusu ülkelerin yüksek seyivelere çıkmasını önlediğini açıkça görülmektedir. İstatistiklerden çıkan başka bir bulgu da BSE'nin İAE ve ÇHE'nden farklı olarak kendine özgü tutumu olduğunu ve iyileşmesi için daha çok zamana gereksimi olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, devlet yönetimlerinin BSE ve BİT becerileri odaklı kararlar alması ve statejiler geliştirmesi gerekmektedir. Tezin kısıtlamaları arasında, önceki çalışmalar ve İnternet sayfalarıyla sınırlı bilgi kaynakları sayılabilir. Yerinde bilgi toplama yapılmamıştır. BSE'nin yasal, ekonomik ve kültürel yönleri işlenmemiştir. BSE'nin ve BİT becerileri endeksi, sayısal uçurumun kapatılmasında kendilerine özgü rolleri vardır ve bu etkileri, dünya e-devlet liderlerinin arasında yer alamayan zengin Arap ülkelerinde de görülmektedir.
Özet (Çeviri)
E-government initiatives aim to employ information and communications technology (ICT) to provide better services to citizens and businesses while challenging the digital divide, which leads to closing the divide so as to promote e-government performance. This thesis takes related works already reported in the literature and addresses major factors that played a main role in achieving digitized governments, especially in the Middle East and Arab countries. As the case study, performance indices of Iraq, Bahrain and the KSA from 2002 to 2014 are studied in depth. The problem has been identified as the steady decline in the Human Capital Index (HCI) in the region. Therefore, the nature of the HCI measurement has been investigated. Major findings demonstrate a relationship between the HCI and ICT skills index of the International Telecommunication Union with a considerable digital divide in ICT skills in the Arab countries in addition to poor performance in the HCI. This finding is also supported by interpreting the differences between the indices of the HCI versus the telecommunication infrastructure index (TII) and online services index (OSI). This quick tool reveals that a poor HCI prevents these countries from promoting higher ranks. Another finding emerging from the statistics shows that the HCI exhibits unique behavior that differs from the TII and OSI and that it (the HCI) needs more time to improve. It is therefore necessary to focus on investing in HCI and ICT skills and to develop policies and strategies by those governments in charge. Among the limitations of this thesis are information sources that include only previous studies in addition to websites and in-situ surveys that were not conducted. The legal, economic and cultural aspects of the HCI are not studied. The HCI and ICT skills indices are found to play unique roles in closing the digital divide and this effect can be observed even in rich Arab countries not found in the list of world e-government leaders.