In vitro micropropagation and anatomical characterization of Vitis vinifera L. plants kurdistan region in Iraq
Iraq'ın Kürdistan bölgesinde Vitis vinifera bitkisinin doku kültürü ile üretimi ve anatomik özellikleri
- Tez No: 395707
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYRAN PALABAŞ UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Vitis vinifera L, Mikro çoğaltma, Doku kültürü, Anatomi, Vitis vinifera L, Micropropagation, In vitro, Anatomy
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma Nisan 2013 - Ocak 2014 tarihleri arasında, Irak'ta, Duhok Üniversitesi Fen Fakültesi Bilimsel Araştırma Merkezi'nin bitki biyoteknoloji laboratuarlarında yürütülmüştür. Çalışmanın amacı Vitis vinifera L'nin iki yerel kültivarında farklı bitki büyüme düzenleyicilerinin doku kültürüne ve anatomik özelliklere etkisini araştırmaktır. Bitki parçalarını dezenfekte etmede en iyi sonuçlar 5% ticari çamaşır suyu NaOCl 1:1 su (10) dakika kullanıldığında elde edilmiştir. Bu oran elde edilen kültürlerde kirliliği azaltmada çok etkili olmuştur. Başlangıç aşamasında elde edilen veriler, daha yüksek başlangıç oranının temel MS ortamında BA'nın belirli bir konsantrasyonu kullanılarak elde edildiğini göstermiştir. Çoğaltma aşamasında, yalnızca BA ve BA+GA kombinasyonu içeren iki çeşit sitokinin çalışılan örneklerde farklı sonuçlar göstermiştir. Köklenme oluşum aşamasında IAA ve NAA içeren iki öksinin kök oluşumuna etkileri test edilmiştir. Doku kültürü ile çoğaltılan üzüm fidecikleri başarılı bir şekilde hiçbir morfolojik anomali göstermeden laboratuvar ortamından arazi koşullarına kademeli olarak aktarılmıştır. Arazi şartlarında yetişenler, iklimlendirme safhasındakiler ve doku kültürü ile elde edilen örnekler için; kök, gövde, yaprak sapı ve yapraklar ışık mikroskobunda incelenerek kıyaslanmıştır. Genel olarak sonuçlar, büyüme safhalarındaki koşullara bağlı olarak anatomik ve yapısal özelliklerde belirgin farklılıklar olduğunu göstermektedir. Gövde ve yaprakta epidermisi çevreleyen su geçirmez kütiküla tabakasının varlığı gözlemlenmiştir. İncelenen tüm kesitlerde epidermisi temsil eden tek sıra canlı hücre tabakası gözlemlenmiştir. Sonuçlar epidermisin altında yer alan köşelerdeki hücre duvarları kalınlaşmış çok sayıda hücre katmanından oluşan kollenkima hücrelerinin varlığını bildirmektedir. İnce duvarlı birkaç katmandan oluşan parankima hücreleri kollenkima hücrelerinin altında yer almaktadır. Yaprak kesitleri üst ve alt epidermisin arasında yer alan mezofil tabakasının varlığının büyüme safhalarının farklılığına göre farklı seviyelerde olduğunu ve palisad ve sünger mezofili olarak farklılaştığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This investigation was carried out at plant biotechnology laboratories of Scientific Research Center in faculty of Science, University of Duhok, Iraq, during the period from April 2013 to January 2014. The objective of study was to investigate the influence of different plant growth regulators in micropropagation and anatomical features on two local cultivars of grapes Vitis vinifera L. The best results of explants disinfestations were recorded while using 5% commercial leach NaOCl for 1:1 water for (10) minutes which was very effective in reducing contamination in the established cultures by giving high percentage of contamination free cultures for this crop. At initiation stage the obtained data showed that the higher initiation rate was recorded by using specific concentration of BA to basal MS medium. At multiplication stage, two kinds of cytokinins including BA alone and BA combined with GA which shows different response in studied parameters. At rooting formation stage two auxins were tested including IAA and NAA to estimate their ability for root formation. The in vitro propagated of grape plantlets were gradually transferred in successful way from lab. To field conditions, which didn't showed any morphological abnormalities. Light microscopically examination was conducted for in vitro root, stem, petioles and leaves which were compared with those grown in field conditions, acclimatization and under in vitro controlled conditions. In general, the result illuminate that there is an obvious variation in anatomical and structural features due to its growth stages conditions. Presence of waterproof cuticle layers surrounding the epidermis of both stem and leaf. All examined sections exhibit a single layer of living cells closely packed cells represents the epidermis. The results declare presence a collenchyma cells lie under the epidermis and constitute many layers with cell wall thickened at the corners. Parenchyma cells locate beneath collenchyma tissue includes a few layers of thin wall cells. Leaves sections showed presence mesophylle layer between both upper and lower epidermis in different levels of development according to the variation of growth stages, differentiated into both palisade and spongy mesophyll.