Liberal gelenekte yerel yönetimler
Local governments in the liberal tradition
- Tez No: 395806
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP ALTAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
 - Anahtar Kelimeler: Liberalizm, yerel yönetimler, özerklik, özgürlük, minimal devlet, Liberalism, localgovernments, autonomy, freedom, minimal states
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 119
Özet
“Liberal Gelenekte Yerel Yönetimler”adlı bu çalışmada literatür taraması yöntemiyle yerel yönetimler, liberal değerler temelinde ele alınmaktadır. Üç bölümden oluşan çalışmada ele alınan konularda öncelikle birincil kaynaklar kullanılmıştır. Çalışmada, liberalizmin kendi içinde ki teorik tartışmalarına girilmemekle beraber, yerel yönetimler açısından önemli olan minimal devlet, özerklik, özgürlük gibi değerlerin kaynağı üzerinde durulmuştur. Belirtmek gerekir ki bu çalışmanın ele aldığı liberalizm, klasik liberalizmdir. Bireyin, toplumsal yapının en önemli yapı taşı olduğuna inanan liberalizm, bireyin önünde ki engellerin kaldırılması gerektiğine inanır. Bu temelde bireyin hem ekonomik hem toplumsal hem de siyasal olarak kendini gerçekleştirebilmesi için harici bir güç tarafından hem bireysel hem de kurumsal bir baskıyla karşılaşmaması gerekmektedir. Bireylerin katılımlarına daha fazla imkân veren yerel yönetimler, bu anlamda liberallerin önemle üzerinde durduğu bir örgütlenme yapısıdır. Yerel yönetimler, haklı olarak, merkezi idareler karşısında verimlilik ve etkinlik gibi gerekçelerle özerklik üzerinde durmaktır. Güçlü yerel yönetimler ile hem bireylerin sorunlara daha aktif katılımını sağlamak hem de kaynakların daha sağlıklı kullanımını gerçekleştirmek istenmektedir. Bu temelde liberaller, hem teorik hem de pratik olarak bireylerin ve piyasaların lehine olduğu için yerel yönetimlerin güçlendirilmesine katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study that named“Local Governments in the Liberal tradition”local governments is handled by the method of literature search on the basis of liberal values. The issues discussed in the study consists of three parts has been used primarily on primary sources. Thestudy is focused on the source of values which is important for local governments such as minimal state, autonomy, freedom without mentioning theoretical discussions of liberalism. It should be noted that the liberalism handled by the study is classical liberalism. Liberalism which believes that them ostimportantessence of social structure, believes there moval of barriers in front of individuals. The individual is them ostimportant figure of the social structure in liberalism. Liberalism believes of removal of barriers for individuals. Individuals should not be encounter of individual or institional pressure by an external force for individual's economical, social and political evaluation. Local goverment is an organisational structure that allows more individuals participation which liberals focused on local goverments emphasize on autonomy by the reasons such as productivity and efficiency against the central administrations. It is demanded to realize participation of individuals on issues andactiveuses of resources by the strong local governments. On this basis the liberals contribute stostrenghtening of local goverment because local goverment sarefav or of individuals and market the oraticaly and praticaly.