Afyonkarahisar ilinde termal sektöründe istihdam yapısının analizi
Analysis of labor structure of thermal sektor in Afyonkarahisar
  1. Tez No: 395821
  2. Yazar: PINAR YETKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AKYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Termal Sektörü, Termal Otel İşletmeleri, İşgücü, Demografik sosyo- psikolojik ve ekonomik yapı, Analiz Etmek
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Hizmet sektörünün önemli bir kolu olan konaklama işletmeleri günümüzde hizmet kalitesinin artırılmasında ve müşteri memnuniyeti politikası temellerinin oluşturulmasında etkin bir role sahip olmaktadır. Konaklama işletmelerinin farklı hizmet şeklini benimseyen termal otel işletmeleri, günümüzde sağlık turizmi açısından kendini geliştiren önemli bir sektör olarak değerlendirilmektedir. Türkiye'de kaplıca zenginliği bakımından Afyonkarahisar ilk sırada yer almaktadır. Bu nedenle Afyonkarahisar ilinde bulunan termal otel işletmeleri hizmet kalitesi bakımından ili termalin başkenti olarak adlandırılabilecek seviyeye taşımıştır. Termal otel işletmelerinin temel politikası 'müşteri memnuniyetinin sağlanması ve hizmet kalitesinin en üst seviyelere ulaştırılması' olarak belirlenmektedir. Bu sayede müşteri kitlesinin sürekliliği ve kalıcılığı açısından da önem teşkil etmektedir. Hizmet sektöründe emek- yoğun bir hizmet üretimi söz konusudur. Bu bağlamda, termal otel işletmelerindeki kar marjının artması, hizmetin ana unsuru olan insan faktörüne bağlı olmaktadır. Termal sektöründe istihdam edilen işgücünün iş tatmini arttıkça, hizmet verimliliği de bir o kadar artış gösterecektir. Bu tez çalışmasında, Afyonkarahisar ilinde termal sektöründe istihdam edilenlerin, işgücü yapısının demografik, sosyo- psikolojik ve ekonomik yapısının analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Araştırma için 3 farklı 5 yıldızlı termal otel işletmesinde toplam 210 termal çalışanı üzerinde anket çalışması yapılmış ve anket verileri IBM SPSS istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırmada elde edilen bulgular; Frekans, Yüzde, Faktör Analizlerinden, Crosstabulation (çapraz tablo) Analizlerinden, Pearson Correlation Analizinden yararlanılarak oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Accommodation businesses, that are one of the most important service industries, have a big role to increase quality of service and customer satisfaction. Thermal hotel businesses that work with a different way of service improve themselves for health tourism. Afyonkarahisar is the most advanced place for spa and thermal in Turkey. So thermal hotels that are in Afyonkarahisar can be called as“capital of thermal”with its level of quality of service. Main policies of thermal hotels are customer satisfaction and reaching the highest service quality level. Thanks to this, loyalty of customers and persistence are raised. Service sector is a labor-intensive sector. In this connection, increasing profit of thermal hotels depends on labor factor that is major for service. When job satisfaction of workforce increases, productivity of service also increases. Demographic, socio-psychological and economical structures that interest the labor of thermal sector in Afyonkarahisar are analyzed in this study. Thisstudyaimstoanalyzedemographic, socio-psychologicalandeconomicstructure of workers of thermalsector. A surveyfor 210 employees of threedifferentfive-star thermal hotel is realized. Andstatistics program of IBM SPSS wasusedtoanalyzeresults of thesurvey. Frequency, percentage, factoranalysis, crosstabulationand Pearson Correlation analysisaremethods of researchforthesurvey. KeyWords: ThermalSector, Thermal Hotel Businesses, Labor, Demographic Socio-psychological, Economical Structures, and Analyzing.