Ağızdan ağıza pazarlamanın hukuki danışmanlık hizmetlerinde etkisini ölçmeye yönelik bir araştırma
A research to evaluate the effect of womm on law consultation service
  1. Tez No: 395914
  2. Yazar: GÜLNİHAL TOPAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. HUSREV EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ağızdan Ağıza Pazarlama, Ağızdan Ağıza İletişim, Pazarlama İletişimi, Bütünleşik Pazarlama İletişimi, BPİ, Word of Mouth Marketing, Word of Mouth Communication, WOMM, WOM, Marketing Communication, Integrated Marketing Communication, IMC
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Günümüz küresel dünyasında yoğun bir şekilde yaşanan ekonomik, politik ve teknolojik gelişmelerin artması ve her gün binlerce reklam mesajı ve bilgi bombardımanı sonucu tüketicilerin satın alma karar süreçleri oldukça değişmiş, klasik yaklaşımlar ve geleneksel pazarlama faaliyetlerinin etkisi büyük ölçüde azalmıştır. Üreticiden daha fazla söz sahibi olan tüketiciler daha çok yakın çevresinden bir arkadaş, akraba ya da tanıdığının tavsiyesini dinlemektedir. Bu noktada bir pazarlama iletişimi bileşeni olan ağızdan ağıza pazarlamanın yapılan pek çok araştırma sonucunda diğer pazarlama çalışmalarından çok daha fazla etkili olduğu bilinmekte ve bu şekilde ağızdan ağıza pazarlama her geçen gün önem kazanmaktadır. Bu araştırmanın amacı, ağızdan ağıza pazarlama kavramının teorik yaklaşımını ve uygulama alanını araştırmaktır. Bu çalışmada bu amaç doğrultusunda hukuki danışmanlık hizmeti sektöründe ağızdan ağıza pazarlamanın etkisini ölçmek adına Antalya, Isparta ve Burdur illerinde toplam 420 hukuk ofisi danışanı üzerinde anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Anket uygulamasının SPSS 15.0 programı ile analizi yapılmıştır. Çalışmada, ağızdan ağıza pazarlamanın etkinliğini karşılaştırmalı görmek amacıyla frekans, yüzde dağılımları, t testi ve faktör analizi ve danışanların sosyo-demografik özellikleri ile ağızdan ağıza pazarlamanın etkililiğinin algılanması arasında farklılık olup olmadığını görmek amacıyla varyans analizi yapılmıştır. 420 kişinin 291 kişisinin gittiği hukuk ofisine ağızdan ağıza iletişim yoluyla ulaştığı sonucuna varılmıştır. Bunun yanında 274 kişi, hukuk ofisi seçim kararında akraba, arkadaş, tanıdık tavsiyesinin etkili olduğunu belirtmişlerdir. Daha sonra hipotezler istatistik analizlerle test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's global world; results of intense rising of economic, politic and technological developments, thousands of advertisements messages everyday and extreme information; consumers' purchase decision process changed; the effect of classical approaches and traditional marketing activities substantionally reduced. Consumers who are more effective than producers listen to the advices of a friend, relative and acquaintance from their close environment. At this point, after many researches it is known that WOMM which is a marketing communication component is much more effective than other marketing methods. So, it is becoming more and more important day by day. The aim of this study; searching the theorical approach and process of application field of WOMM. In this study in accordance of this aim; to evaluate the effect of WOMM in law consultation service sector, a survey applied on total 420 law office advisors in Antalya, Isparta and Burdur provinces. The analysis of survey has been done with SPSS 15.0 programme. In this study; to see the efficiency of WOMM relatively; frequency, percent distrubitions, factor analysis, t test and to see whether there are differences or not in perceiving effectiveness of WOMM and socio demographic features of advisors varience analysis have been done. It is agreed that 291 people arrived at law office with the help of WOMM. Besides, 274 people indicated that recommandation of their relatives, friends and acquaintance are effective in choosing their decision law office. After that hypothesis have been tested via statistic analysis.