Buket Uzuner'in Karayel Hüznü adlı eserinin söz dizimi incelemesi
The syntax in the work Karayel Hüznü by Buket Uzuner
- Tez No: 395987
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kelime, Kelime Grubu, Cümle, Söz Dizimi, Karayel Hüznü, Word, Phrases, Sentence, Syntax, Karayel Hüznü
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmada Buket Uzuner'in Everest yayınlarından çıkmış“Karayel Hüznü”adlı eseri söz dizimi açısından incelenmiştir. Giriş bölümünde araştırmanın amacı, önemi ve araştırmada uygulanan yöntem anlatılmaktadır. Çalışmamız; yazarın hayatı, edebi kişiliği ve“Karayel Hüznü”eserinin söz dizimi olmak üzere iki bölümden oluşmuştur. Söz dizimi çalışmasını yaptığımız bölümde, önce kelime grupları ile bu grupların cümle içindeki görevleri örnek cümleler verilerek ele alınmış, ardından cümle yapısı, cümlenin ögeleri, son olarak da cümle tahlillerine yer verilmiştir. Çalışmanın sonunda bu örneklerden hareketle genel yargılara varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Buket Uzuner's“Karayel Hüznü”, from Everest Publishing House is analysed in terms of the syntax, that is word order. In the introductory chapter, the objective and significance of the study, and the methods applied in the study are presented. Our study consists of two main parts, the life and the literary identity of the author, and the syntax of the work“Karayel Hüznü”. In the part where the syntax is examined, first, the phrases and their functions in the sentence are examined by providing examples, then the sentence structure and frame, and the sentence analysis of the work are presented. At the end of the study, considering all these, a balanced judgement is made.