Farklı materyaller ile güçlendirilen polimetilmetakrilat protez kaide materyalinin ısıl iletkenlik ve eğme dayanımı özelliklerinin incelenmesi
The evaluation of thermal conductivity and flexural strength properties of polymethylmethacrylate denture base material reinforced with different fillers
- Tez No: 396349
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFÜ İHSAN ALADAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Eğme dayanımı, ısıl iletkenlik, polimetilmetakrilat, Flexural strength, polymethylmethacrylate, thermal conductivity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Amaç: PMMA, protetik diş hekimliğinde protez kaide materyali olarak yaygın kullanılmasına rağmen düşük dayanım ve düşük ısı iletkenliği gibi dezavantajları mevcuttur. Bu çalışmada PMMA içerisine ağırlıkça %10 oranında Ag, TiO2, ZrO2, Al2O3, SiC, SiC-nano, Si3N4, HA-nano tozları ilavesinin ısıl iletkenlik ve eğme dayanımı üzerine etkileri araştırılmıştır. Materyal ve Metot: Onsekiz grup altında toplam 144 örnek hazırlanmıştır. Örnekler testler öncesi 30 gün suda bekletilmiştir. Isıl iletkenlik katsayıları ısı debimetre cihazı, eğme dayanımları üç nokta eğme testi ile ölçülmüş, bulguların analizinde Tek Yönlü Varyans Analizi testi kullanılmıştır. Örnekler çevresel taramalı elektron mikroskobunda ve X ışını kırınımı cihazında incelenmiştir. Bulgular: Bulgulara göre PMMA'ın ısıl iletkenliği sırası ile Si3N4, SiC, Al2O3, nano SiC, TiO2, ZrO2, nano HA, Ag ilavesi ile istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artmaktadır. En yüksek ısıl iletkenlik değerleri Si3N4, SiC, Al2O3 gruplarında bulunmuştur. Eğme dayanımı değerlerinde SiC, Alümina ve Ag grupları ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmazken diğer gruplarda eğme dayanımı değerleri azalmaktadır. Elektron mikroskobu görüntülerinde metal tozlarının PMMA içinde ısıl iletkenliği daha yüksek çıkan gruplarda (Si3N4, SiC, Al2O3) daha homojen dağılmış olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Sonuç olarak PMMA'a %10 oranında SiC, Al2O3 ve Ag tozları ilavesi PMMA'ın ısıl iletkenliğini arttırırken, bükülme dayanımı değerlerinde farklılığa neden olmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: PMMA is widely used in prosthodontics as a denture base material, however it has some disadvantages like low strength, and low thermal conductivity. In this study the effect of adding powdered Ag, TiO2, ZrO2, Al2O3, SiC, SiC-nano, Si3N4, HA-nano in ratios of 10 wt% to PMMA on the thermal conductivity and flexural strength was investigated. Material and Method: 18 groups and totally 144 specimens were fabricated. The specimens were left in water for 30 days. Thermal conductivity values were measured with Heat Flow Meter, flexural strength was measured with 3 point bending test and specimens were investigated using environmental scanning electron microscope and X-Ray Diffractometer. Results: The thermal conductivity value of PMMA was increased significantly with adding Si3N4, SiC, Al2O3, nano SiC, TiO2, ZrO2, nano HA, Ag respectively. A progressive increase in thermal conductivity was observed in Si3N4, SiC, Al2O3 fillers. Flexural strength values of control group were not significantly different from flexural strength values of SiC, Alumina ve Ag groups. In the other groups, flexural strength values were decreased significantly. In electron microscopy images, Si3N4, SiC, Al2O3 powders that have higher thermal conductivity values dissipated more homogeneously in PMMA. Conclusion: As a conclusion, while the addition of 10 wt% SiC, Al2O3 and Ag powder to the PMMA significantly increased thermal conductivity, it did not significantly change flexural strength values of PMMA.