Statin grubu antihiperlipidemik ilaç kullananlarda burun staphylococcus aureus taşıyıcılığı
Nasal Staphylococcus aureus carri̇age i̇n pati̇ent recei̇vi̇ng stati̇n group anti̇hyperli̇pi̇demi̇cs
- Tez No: 396384
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL GÜÇLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: statin, S. aureus, nazal taşıyıcılık, statin, S. aureus, nasal carriage
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Statinlerin kolesterol düşürücü etkilerinden başka etkilerinin de olduğu gösterilmiştir. Bu etkiler pleotropik etki olarak tanımlanmıştır. Pleotropik etkiler arasında antiinflamatuar, immunmodülatuar, antitrombolitik ve antioksidan özellikleri sayılabilir. Toplum kökenli pnömoni gibi bakteriyel enfeksiyonlarda da antibakteriyel özelliklerinin olduğu gösterilmiş olup, bakteriyel enfeksiyonlara yakalanma riskini azalttıkları bildirilmiştir. Çalışmamızda Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji polikliniğine başvuran statin grubu antihiperlipidemik ilaç kullanan hastalarda S. aureus nazal taşıyıcılığın araştırılması, üreyen S. aureus suşlarında antibiyotik duyarlılığının saptanması, antibiyotik direnç durumuna göre amprik tedavi seçeneklerini belirlenmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji polikliniğine başvuran 125 statin grubu antihiperlipidemik ilaç kullanan ve 125 antihiperlipidemik ilaç kullanmayan hasta alındı. BULGULAR: Statin kullananlarda nasal S. aureus taşıyıcılığı 7 / 125 ( %5,6 ) iken kontrol grubunda bu oran 8 / 125 ( %6,4 ) bulunmuş olup istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Aynı zamanda her iki grupta da sadece birer (%0,8) tane MRSA saptandı. SONUÇ: Çalışmamızda statin grubu ilaçların nazal S. aureus taşıyıcılığı sıklığını azaltmadığı saptanmıştır. Yapılan çalışmalarda S. aureus sepsisli ve pnömonili hastalarda statinlerin antibakteriyel etkisinin gösterilmiş olmasına rağmen bizim çalışmamızda bu etkinin görülmemiş olması araştırılan statin grubu ile ilgili olabilir. Stainlerin etkin olduğunu bildiren çalışmalarda simvastatin araştırılmışken, bizim çalışmamızda olgular atorvastatin ve rosuvastatin kullanmaktaydı. Çalışmamızın ikincil sonucu ise nazal S. aureus taşıyıcılığının Avrupa ve Amerika ülkelerinden daha az olmasıdır. Sonuç olarak atorvastatin ve rosuvastatin nazal S. aureus taşıyıcılığı sıklığını etkilememektedir ve ülkemizde nazal S. aureus taşıyıcılığı sıklığı diğer ülkelerden daha düşüktür.
Özet (Çeviri)
BACKGROUND AND AİMS: There are some another affects of statins have been shown other than lowering cholesterol. These affects named as pleiotropic affect. In these pleiotropic affects, anti inflammatory, immunomodulation, anti thrombolytic and antioxidant affects can be said. Anti bacterial features have been shown against community-acquired pneumonia and reducing the risk of bacterial infection has been declared. In our study, searching nasal carriage of Staphylococcus aureus in patients using statins as anti-hiperlipidemic who apply to cardiology department of Sakarya University Training and Research Hospital, determining the antibiotic sensitivity of S. aureus isolates and defining empiric therapy options according to the antibiotic resistance have been aimed. MATERYAL AND METHODS: A total of 250 patients, of whom 125 patients using statin and 125 patients not using statin as a control group applied to cardiology department of sakarya universty training and research hospital have been enrolled the study. RESULTS: Nasal S. aureus carriage has been found 7/125 (%5,6) in patients using statin and 8/125 (%6,4) in control gruop. There is no statistically difference between two groups. Besides one MRSA has been established in each group. CONCLUSİONS: In our study, we found that statins don't decrease the frequency of nasal S. aureus carriage. Despite being anti-bacterial affect of statins in S. aureus sepsis and pneumonia have been shown in other studies, effectiveness of them in our study may be related to the kind of statin. While simvastatin has been reseached in other studies which declared that the statins have an anti bacterial affects, in our study patients were using atorvastatin and rosuvastatin. Sekonder result of our study was that the nasal carraige of S. aureus is lower than USA and Europian countries. As a result, atorvastatin and rosuvastatin do not influence the frequency of nasal S. aureus carriage and the frequency of nasal S. aureus carriage is lower than other countries.