Kalsiyum mineralinin hiperlipidemi üzerine etkisi
Hyperlipidemia effects on calcium mineral levels.
- Tez No: 396508
 - Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ AÇKURT
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
 - Anahtar Kelimeler: Kalsiyum, hiperlipidemi, kolesterol, Calcium, hyperlipidemia, cholesterol
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Haliç Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma Denizli, Özel Dolphinmed Sağlık Polikliniğine kilo verme amacı ile başvuran, total kolesterol düzeyleri > 200 mg/dl olan 22 kadın, 18 erkek toplam 40 olgu üzerinde gerçekleştirilmiştir. Farklı kalsiyum içeriğine sahip zayıflama diyetlerinin, bazı biyokimyasal bulgular üzerindeki etkilerini incelemek amacı ile yapılmıştır. Araştırmaya, 25 – 60 yaş arasındaki, total kolesterol düzeyleri > 200 mg/dl, olan ve herhangi bir vitamin – mineral preparatı kullanmayan kadın ve erkek bireyler dahil edilmiştir. Bireylere, diyetisyen eşliğinde“ Kalsiyum Mineralinin Hiperlipidemi Üzerine Etkisi”adındaki anket fornu uygulanmıştır. Olguların genel özellikleri, fiziksel aktivite durumları, beslenme özellikleri, eşlik eden hastalıkları bu anket formu ile belirlenmiş ve kaydedilmiştir. Bireyler cinsiyet ve kalsiyum alım düzeylerine göre 4 ayrı gruba ayrılmışlardır. Grup 1: 1400 kalorilik,( % 51 CHO, % 17 protein, % 32 yağ) 1000 mg Ca minerali içeren diyet uygulayan kadın olgular, Grup 2: 1400 kalorilik ( % 53 CHO, % 17 protein, % 30 yağ) 500 mg Ca minerali içeren diyet uygulayan kadın olgular, Grup 3: 1600 kalorilik ( % 46 CHO, % 19 protein, % 35 yağ)1000 mg Ca minerali içeren diyet uygulayan erkek olgular, Grup 4: 1600 kalorilik ( % 50 CHO, % 17 protein, % 33 yağ) 500 mg Ca minerali içeren diyet uygulayan erkek olgular, şeklinde gruplandırılmıştır. Bireylere uygulanan beslenme programı 3 ay süre ile devam etmiş, her hafta görüşme sağlanmıştır. Araştırma sonucunda; yüksek kalsiyumlu diyet ile beslenen 1. ve 3. grup olgularının total kolesterol düzeyleri, trigliserid düzeyleri ve LDL – kolesterol düzeylerinde istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı düşüş gözlenmiştir (p0,05). 2. ve 4. grup olgularının 3 aylık uygulama sonucunda HDL – kolesterol düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş görülmüştür (p0,05).
Özet (Çeviri)
Hyperlipidemia Effects on Calcium Mineral Levels. This research has been carried out on 22 women and 18 men, total of 40 cases, whose total cholestrol level is over 200 mg/dl and applied for Denizli Dolphinmed Health Clinic to lose weight. The purpose of this research is to analyze the effects of different calsium content slimming diets on serum lipid levels, such as biochemical findings. Men and women, between the ages of 25 and 60 has been included to the research, with total cholestrol levels over 200 mg/dl and not use any vitamin and mineral preparation. Accompanied by a nutritionist, the individuals have been applied to a survey form named ' The Effect of Calsium as Hyperlipidemia.' General characteristics, pysical activity status, concomitant diseases, nutritional characteristics of the patients have been determined and recorded by this survey form. Individuals are divided into 4 seperate groups, according to their gender and calsium intake levels. These 4 groups are formed as; Group 1: 1400 calori ( % 51 CHO, % 17 protein, % 32 fat) 1000 mg Ca mineral-containing diet implements female patients, Group 2: 1400 calori, ( % 53 CHO, % 17 protein, % 30 fat) 500 mg Ca mineral-containing diet implements female patients, Group 3: 1600 calori ( % 46 CHO, % 19 protein, % 35 fat) 1000 mg Ca mineral-containing diet implements male patients, Group 4: 1600 calori ( % 50 CHO, % 17 protein, % 33 fat) 500 mg Ca mineral-containing diet implements male patients. The nutrition program is applied to the individuals for 3 months and interviewed every week. As a result of the investigation; in Group 1 and 3 cases, nourised by high calsium diet, statistically significant decline at an advanced level (p < 0.01) has been observed in total cholesterol levels, triglyceride levels and LDL- cholesterol levels. The same decrease was observed in the low-calcium diet program administered group 2 and 4 patients (p> 0.05). 2 and 4 groups were the result of three months of practice HDL - showed a statistically significant reduction in total cholesterol (p 0.05).