Sağlık çalışanlarının sosyal sorun çözme becerilerinin incelenmesi
Analysis of social problem solving skills of health workers
- Tez No: 396528
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ DUYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanı, sorun çözme becerileri, sorun yönelimi, sosyal sorun çözme, Health worker, problem orientation, problem solving skills, social problem solving
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma hastanede çalışan sağlık çalışanlarının demografik özelliklerine göre sosyal sorun çözme becerilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın verileri, İzmir'de, kamu hastanesinde çalışan 223 sağlık çalışanından elde edilmiştir. Araştırmada, sağlık çalışanlarının demografik özelliklerini elde etmek için“Demografik Bilgi Formu”uygulanmıştır. Sosyal Sorun Çözme becerilerinin belirlenmesi için, Duyan ve Gelbal (2008) tarafından Türkçe 'ye uyarlanan,“Sosyal Sorun Çözme Envanteri”(SSÇE) kullanılmıştır. Verilerin girişi, analizi ve sınıflandırılmasında SPSS 19 programı kullanılmış ve değişkenlerin niteliğine göre yüzde, ortalama ve standart sapma değerleri belirlenmiştir. Değişkenler arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığının belirlenmesi için T ve F istatistiksel analizleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, cinsiyet ve eğitim durumu ile sosyal sorun çözme arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sorunun tanımlaması ve formülasyonu alt ölçeğinde bekarlar evlilere göre daha düşük puanlar almıştır. 41 -50 yaş aralığındaki grubun davranış alt ölçeği puanları, daha küçük yaş gruplarından anlamlı şekilde daha düşüktür. Deneyim yılı ve bulunduğu kurumda çalışma süresi arttıkça davranış alt ölçeğinden alınan puanların azaldığı saptanmıştır. Meslekler açısından bakıldığında, hemşirelerin davranış alt ölçeği puan ortalamasının en düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca hemşirelerin, hekim ve teknisyenlerden anlamlı şekilde daha düşük puanlar aldığı saptanmıştır. Sorunun tanımlaması ve formülasyonu alt ölçeğinde, hekimler, sağlık memuru ve teknisyenlerden; hemşireler de, teknisyenlerden önemli derecede daha yüksek puanlar almıştır. Seçenek çözümlerin oluşturulması alt ölçeğinde ise, teknisyenler, hekim ve hemşirelerden anlamlı şekilde daha düşük puanlar almıştır. Öte yandan, karar verme alt ölçeğinde ise, hekimler, sağlık memuru ve hemşirelerden anlamlı şekilde daha yüksek puanlar almıştır. Buna ek olarak, çözümü gerçekleştirme ve doğrulama alt ölçeğinde ise, hekimler, sağlık memuru ve teknisyenlerden; hemşireler de, teknisyenlerden anlamlı şekilde daha yüksek puanlar almışlardır. Sorun çözme becerileri açısından, meslek grupları arasında en yüksek puanların hekimler tarafından alındığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was performed to determine social problem solving skills of health workers working in a hospital based on their demographic characteristics. The research data were obtained from 223 health workers who working in a public hospital in İzmir. In the study,“Demographic Data Form”was used to take the demographic characteristics of the health workers.“Social Problem Solving Inventory”(SPSI), which has been adapted to Turkish by Duyan and Gelbal (2008), was used to determine the social problem solving skills. SPSS 19 software was used in entry, analysis and classification of the data and percentage, mean and standard deviation were calculated according to variable types. T, F statistical analyzes was used to determining whether there is a significant difference between the variables or not. According to the survey, there is not a significant relation between the gender and educational background with social problem solving. Single received lower score than married in problem definition and formulation subscale. Behaviour subscale scores of 41-50 age group was determined as lower than the younger age groups. While the experience year and working time in the organization are increasing, behaviour subscale scores were observed to be reduced. When looked In terms of the professions, the mean score of the behaviour subscale of the nurses was found as the lowest. It was also found that the nurses has been scored significantly lower than the doctors and the technicians. In problem definition and formulation subscale, the doctors scored considerably higher than the health officers and the technicians, and also the nurses substantially higher than the technicians. In generation of alternatives subscale, the technicians scored significantly lower than the doctors and the nurses. On other hand, the doctors dramatically received a higher point than the health officers and the nurses in decision making subscale. In addition, according to solution implementation and verification subscale, while the doctors scored substantially higher than the officers and the technicians, the nurses received a higher score than the technicians. In terms of problem solving skills within professional groups, it has been observed that the highest scores was received by the doctors.