Sağlık çalışanlarının sosyal sorun çözme becerilerinin sosyo-demografik faktörlere göre değerlendirilmesi
Assessment of social problem solving skills of health workers according to socio-demographic factors
- Tez No: 557329
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ÖZLEM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanları, Sorun çözme, Sorun çözme envanteri, Health Workers, Problem Solving, Problem Solving Inventory
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Sorun veya problem kişilerin arzuladıkları hedefe ulaşma sürecinde karşılarına çıkan engeller şeklinde tanımlanabilir. Sorun kavramı bir ortam veya durumdan farklı bir duruma geçiş esnasında kişilerin karşılaştıkları bir engel olup insan zihninin karışmasına ve belirsizliğe neden olan ve kısa zamanda çözüme kavuşturulması gereken çözülemediğinde bireye rahatsızlık veren özellikler taşımaktadır. Bu çalışmada sağlık çalışanlarının belirlenen alt ölçekler ekseninde sorun çözme becerilerine dair bir uygulama yapılmıştır. Sağlık çalışanlarının demografik özelliklerine göre sosyal sorun çözme becerileri arasında farklılık olup olmadığı belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında 252 sağlık çalışanına anket uygulanmıştır. Anket formu iki bölümden oluşmaktadır. Anketin birinci bölümü sosyo demografik bilgileri içerir. İkinci bölümde ise 70 soruluk Sosyal Sorun Çözme Envanteri kullanıldı. Analiz sonuçlarına göre demografik özelliklerin bazıları ile sorun çözme becerileri arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucunda cinsiyet değişkeni ile sosyal sorun çözme becerileri arasında anlamlı bir fark saptanmıştır. Araştırmanın sonucunda yaş değişkeni ve sosyal sorun çözme becerileri arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Araştırmanın sonucunda medeni durum ve sosyal sorun çözme becerileri arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Araştırmanın sonucunda eğitim düzeyi ile sosyal sorun çözme becerileri arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Araştırmanın sonucunda biliş, duyuş ve davranış alt ölçekleri ve deneyim yılı süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı derecede farklı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The problem or problem is defined as the obstacles that a person faces in order to achieve a desired goal. The concept of the question, which is defined as an obstacle to the person during the transition from an environment or situation to a more preferred person, has features that confuse the human mind, can cause uncertainty, must be solved and disturb the individual. In this study, an application has been made about problem solving skills of health workers in the determined sub-scales. It is aimed to determine whether there is a difference between social problem solving skills according to demographic characteristics of health workers. A questionnaire was applied to 252 health workers. The survey consists of two parts. The first part of the questionnaire contains socio-demographic information. In the second part, Social Problem Solving Inventory was used. According to the results of the analysis, statistically significant relationships between some of the demographic characteristics and problem solving skills were determined. As a result of the study, a significant difference was found between gender variable and social problem solving skills. As a result of the study, statistically significant difference was found between age variable and social problem solving skills. As a result of the study, no statistically significant difference was found between marital status and social problem solving skills. As a result of the study, no significant difference was found between education level and social problem solving skills. As a result of the research, statistically significant difference was found between cognition, affect and behavior subscales and duration of experience.