Bilişsel farkındalık stratejilerinin 7.sınıf öğrencilerinin konuşma becerilerini geliştirmeye etkisi
The effect of cognitive awareness strategies on the imprevment of 7th grade students speaking skills
- Tez No: 397425
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİM HİKMET POLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Konuşma eğitimi, Hazırlıklı konuşma, Konuşma süreci, Bilişsel farkındalık, Strateji eğitimi, Speaking education, Prepared speech, Speaking process, Cognitive awareness, Strategy training
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu araştırmanın amacı, bilişsel farkındalık stratejilerinin 7. sınıf öğrencilerinin konuşma becerilerini geliştirmeye etkisini belirlemektir. Bu amacı gerçekleştirmek için nitel ve nicel araştırma yöntemlerinin beraber kullanıldığı karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda, görüşme tekniğinden faydalanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda ise, bilişsel farkındalık stratejilerinin öğrencilerin konuşma becerilerine etkisini belirlemek için ön test-son test kontrol gruplu deneysel model kullanılmıştır. Araştırma, Bolu ili Merkez ilçede bulunan 50. Yıl Ortaokulunda eğitim gören 7. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın deney grubu 11 kız, 11 erkek öğrenci olmak üzere toplam 22 öğrenci, kontrol grubu ise 12 kız, 11 erkek olmak üzere toplam 23 öğrenciden meydana gelmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacının geliştirdiği“Konuşma Stratejileri Bilişsel Farkındalık Ölçeği”,“Hazırlıklı Konuşmayı Değerlendirme Ölçeği”ayrıca öğrencilerin kendilerini değerlendirmeleri için ise“Hazırlıklı Konuşmayı Öz Değerlendirme Ölçeği”ve açık uçlu sorulardan oluşan“Görüşme Formu”kullanılmıştır. Deney grubunda hazırlıklı konuşma eğitimi dersleri, 12 hafta boyunca bilişsel farkındalık stratejilerine dayalı hazırlıklı konuşma eğitimine göre işlenmiştir. Kontrol grubunda ise, konuşma eğitimi dersleri geleneksel yöntemle ders işlenmiştir. Bu 12 haftalık uygulama sürecinde gruplardan 4 haftada bir hazırlıklı konuşma hazırlamaları ve bu konuşmayı sınıfta sunmaları istenmiştir. Buna göre araştırmada, öğrencilerin hazırlıklı konuşma ve bilişsel farkındalık düzeylerinin gelişimi ile ilgili şu sonuçlara ulaşılmıştır. 1. Deney grubu öğrencilerinin hazırlıklı konuşma ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir farkın olduğu tespit edilmiştir. 2. Kontrol grubu öğrencilerinin hazırlıklı konuşma ön test ve son test puanları arasında anlamlı bir farkın olmadığı belirlenmiştir. 3. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin hazırlıklı konuşma son test puanları arasında anlamlı bir farkın olduğu tespit edilmiştir. 4. Deney grubu öğrencilerinin hazırlıklı konuşma ile ilgili bilişsel farkındalık düzeylerine ilişkin ön-son test puanları arasında son test puanları lehine anlamlı bir farkın olduğu tespit edilmiştir. 5. Kontrol grubu öğrencilerinin hazırlıklı konuşma ile ilgili bilişsel farkındalık düzeylerine ilişkin ön-son test puanları arasında anlamlı bir farkın olmadığı tespit edilmiştir. 6. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin hazırlıklı konuşma ile ilgili bilişsel farkındalık düzeylerine ilişkin son test puanları arasında deney grubunun lehine anlamlı bir farkın olduğu belirlenmiştir. 7. Uygulama süreci sonunda, deney grubu ile yapılan görüşmede öğrencilerin uygulama süreciyle ilgili büyük oranda olumlu görüşler bildirdiği görülmüştür. Bilim Kodu:
Özet (Çeviri)
The aim of this research study is to identify the effect of cognitive awareness strategies on the improvement of 7th grade students' speaking skills. In this study, a mixed methods approach including both qualitative and quantitative research methods. To collect qualitative data, interviews were used while an experimental model involving pre-test and post-test with a control group was utilized as quantitative data collection tool to reveal the effect of cognitive awareness strategies on students' speaking skills. 7th grade students in the 50. Yıl Secondary School in the Bolu province took part in this study. The experimental group is made up of 11 female and 11 male students while the control group includes 12 female and 11 male students. In the study, the following data collection tools were used:“The Scale of Speaking Strategies Cognitive Awareness Scale”,“Assessment Scale for the Prepared Speaking”as well as“Self-assessment Scale for the Prepared Speaking”and an“Interview Form”including open-ended questions. In the experimental group, the lessons dealing with prepared speaking were conducted on the basis of a 12-week cognitive awareness strategies training. On the other hand, in the control group, the prepared speaking lessons were conducted traditionally. During 12 weeks, students were asked to prepare a speech and present it in the classroom every 4 weeks. The following findings were obtained about students' improvement of levels of prepared speech and cognitive awareness: 1. There is a significant difference in the pre-test and post-test scores of students in the experimental group. 2. There is not a significant difference in the pre-test and post-test scores of students in the control group. 3. There is a significant difference in the prepared speech post-test scores of control and experimental group. 4. There is a significant difference in the pre-post test scores of the cognitive awareness levels of the experimental group st8udents' prepared speech in favor of post-test scores 5. There is no significant difference in the pre-post test scores of the control group students in their cognitive awareness for prepared speech. 6. There is a significant difference in the post test scores of the cognitive awareness levels of the experimental and control group students' cognitive awareness for prepared speech in favor of the experimental group. 7. At the end of the treatment, students in the experimental group were interviewed and they mostly made positive comments about the intervention. Science Code: