Râci divanı (Metin ve dini-tasavvufi tahlil)
Râci's divan (Text and critic of religious and sufism)
  1. Tez No: 397537
  2. Yazar: SAİT AVCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Râci, Din, Tasavvuf, Râci, Religion, Sufism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 466
Özet
Râci Divanı (Metin ve Dini-Tasavvufi Tahlil) adı ile hazırlanan bu tezin amacı 19. yüzyıl şairlerinden Râci'nin divanını incelemektir. Bu amaçla yazma eser kütüphanelerinde divanın yazmaları aranmış ve dönem şairlerinin yer aldığı tezkirelerden şairin biyografisi araştırılmıştır. Ulaşılan bilgiler ışığında çalışma şekillendirilmiştir. Giriş kısmında şairin hayatı, edebi kişiliği ve divanında yer verdiği başlıca konular ele alınmıştır. Birinci bölümde Divan, Dini-Tasavvufi açıdan tahlil edilmiştir. İkinci bölümde Osmanlı Türkçesinden Latin alfabesine metin transkripsiyonu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This master thesis which name is Râci's Divan (Text And Critic of Religious and Sufism) was prepared to critic Râci's Divan one of the poets of nineteenth century. For this aim we sought this Divan's manuscripts examples in manuscripts libraries and researched his biography in his terms' tezkires. This study was formed by these informations. At introduction, poet's life, his literary personality and main topics was handled. In first chapter, Divan was criticed in terms of Religious-Sufism. In second chapter it's text transcription was translated from Ottoman Turkish to Latin Alphabet.