Kalkınma sürecinde girişimcilik kültürünün istihdam üzerindeki etkisi: OSTİM'deki KOBİ'ler üzerine bir araştırma
The effect of entrepreneurial culture on employment in the development process: An application on smes in OSTİM
- Tez No: 397589
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SELÇUK EMSEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, İstihdam, KOBİ, Ekonomik Kalkınma, Entrepreneurship, Employment, SME, Economic Development
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmanın amacı girişimciliği istihdam boyutuyla incelemek ve girişimcilik sorunları ile çözüm önerilerini tartışmaktır. İstihdam kavramı iktisat biliminin önemli parametrelerinden biri olup, ekonomilerin önemli yapıtaşlarından olan girişimcilik kavramıyla birlikte ele alınmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde girişimciliğin kavramsal çerçevesi, iktisat literatüründeki gelişim süreçleri ve girişimcilik kültürü incelenirken, ikinci bölümde girişimcilik kavramının ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme ve istihdam boyutları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde küçük ve orta boy işletmeler olan KOBİ'lerin dünya genelinde ve Türkiye özelinde tanımları incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise girişimciliğin, girişimciliği etkileyen kültürel değerler ile yeni istihdam oluşturma arasındaki ilişki incelenmiş, bulgu ve yorumlara yer verilmiş, verilere ulaşabilme adına Türkiye'nin en önemli organize sanayi bölgelerinden biri olan OSTİM seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is that examination of entrepreneurship with the employment dimension, and discussion of problems of entrepreneurship with its solution proposals.The concept of employment is one of the essential parameters of economics, and it has been embraced with entreprenurship which is building stone of economics. In the first part of the study, the conceptual framework of entrepreneurship, its development process in the economics literature, and entrepreneurial culture. In the second part, the economic development, economic growth, and employment dimensions of entrepreneurship development was examined. In the third part, the definitions of SMEs (Small and medium sized enterprises) in the World and in Turkey in particular were analyzed. In the fourth part,the relationship between cultural values influencing entreprenurship and creating new jobs was investigated and results and reviews was devoted. OSTIM, which is one of the most important organized industrial region, has been chosed to access the data in this research that was employed implemented method for obtaning data survey.