Kırgızistan'da faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli Türk işletmelerinin kurumsallaşma düzeyi üzerine bir araştırma
Research on the level of institutionalization of the Turkish businesses in Kyrgyzstan
  1. Tez No: 397590
  2. Yazar: AYZAT NARMAMBETOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER BARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, KOBİ, kurumsallaşma, Türk işletmeleri, Kyrgyzstan, SMEs, institutionalization, Turkish enterprises
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Kırgızistan 1991 yılında bağımsızlığını kazandıktan sonra Türkiye ile birçok alanda ikili anlaşmalara imza atmıştır. Ticari alanda da yapılan anlaşmalar Kırgızistan'a yatırım yapmak isteyen Türk yatırımcıları için yol açmıştır. Bu sayede ülkenin çeşitli bölgelerinde yer alan 400'ün üzerinde Türk işletmesi çeşitli alanlarda faaliyet göstermektedir. Fakat bu işletmelerin örgütsel kurumsallaşması ile ilgili sorunları olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla bu çalışma, Kırgızistan'da faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli Türk işletmelerinin kurumsallaşma düzeylerini ve onların ülke içinde karşılaştıkları sorunları tespit etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın araştırma bölümünde Kırgızistan'ın Bişkek, Tokmok ve Talas şehirlerinde faaliyet gösteren 100 Türk işletmesinden anket tekniği ile veri toplanmış ve bu veriler değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler için istatistiksel analizler ve faktör analizi ile yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda Kırgızistan'da faaliyet gösteren Türk işletmelerinin iyi düzeyde kurumsallaşmış olduğu ve dinamik bir şekilde gelişme gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The independence of the Kyrgyz Republic in 1991 and its immediate recognition by Turkey has built foundation for economic relations between two countries. Since then, dynamically developing versatile diplomatic relations between two countries showed a significant improvement in the economic field as well. Today, more than 400 Turkish companies operate in Kyrgyzstan and the amount of the total investments made in the Kyrgyz Republic by Turkey is estimated to exceed $ 1 billion. However, investigational studies were made assuming that operating companies lack sufficient degree of institutionalization and organizational structure. The aim of this study is to set the level of institutionalization of small and medium-sized Turkish businesses operating in Kyrgyzstan and provide solutions associated with them by identifying the problems faced by both countries. In the research part of the work the data was collected and evaluated from survey techniques of 100 Turkish companies operating in cities of Kyrgyzstan such as Bishkek, Tokmok and Talas. As a result of analysis of the data SMEs operating in Kyrgyzstan could not be institutionalized, but many businesses already took the lead towards it, also advices on solving the problem of the firms have been identified during the research