Kadın yoksulluğuyla mücadelede mikrokredinin rolü: Erzurum üzerine bir alan araştırması
A role of microcredi̇t on the struggle against women's poverty: A case study on Erzurum
  1. Tez No: 397595
  2. Yazar: ÖMER FARUK ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE DEMET EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Poverty, The Struggle with Poverty, Microcredit, Grameen Bank
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüzde yoksulluk dünya geleceğini tehdit eden en önemli küresel sorunlardan biri olarak algılanmakta ve sorunun çözümü ülkelerin en önemli gündem maddesi olmaktadır. Bu noktada ülkeler yoksulluğu yok etmek ya da en azından minimum düzeye indirmek amacıyla gerek uluslararası gerekse ulusal bazda mücadele etmekte ve yoksullukla mücadele stratejileri geliştirmektedirler. Bu stratejilerden biri de son dönemin popüler uygulaması mikrokredidir. Mikrokredi, düşük kredilerle ticari bankaların uygulamış oldukları normlara uygun olmayan dar gelirli kadınları kapsayan herhangi bir kefalet veya ipotek işlemi gerektirmeyen bir borç verme yöntemidir. Bu çalışmada, Erzurum ilinde mikrokredi kullanan kaadınların mikrokredi öncesi ve sonrası ekonomik koşullarına bakılarak mikrokredinin başarısını tespit etmek amaçlanmıştır. Erzurum ilinde 122 adet Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP) üyesine yapılan anket sonucunda elde edilen bulgular mikrokredinin gelir seviyesini artırdığı yönündedir. Çalışmanın sonuçlarına göre mikrokredi, sermaye eksikliğinden dolayı çalışamayan kadınların ekonomik hayata girmelerine yardımcı olmaktadır. Ayrıca kadınların para kazanmaya başladıktan sonra kendilerine olan güvenlerinin arttığı da görülmüştür. Anahtar Kelime: Yoksulluk, Yoksullukla Mücadele, Mikrokredi, Grameen Bank.
Özet (Çeviri)
Today, poverty is perceived as one of the most important global issue threatening the future of the World and the solution of this problem is the most significant agenda for the countries. At this point, in order to eliminate poverty or minimize at least, countries struggle at both international and national level, and develop the struggle strategies with poverty. One of the strategies being popular application recently is Microcredit. Microcredit is a lending method including the low-income women that doesn't require any guarantee and conform to the norms applied by commercial banks. In this study, it is aimed to identify the success of microcredit by analyzing the changings in the economic conditions of people after using this credit. The findings of the study obtained from the survey that was applied to the 122 members of Turkey Grameen Microfinance Program (TGMP) in Erzurum shows that microcredit increases the income level of these members. According to the results of the study, microcredit has provided women, being unable to work due to lack of capital, to join life of economic. Additionally it has been seen that their self-confidence of these women increased after beginning to earn money.