Özel güvenlik hizmet birimlerinin insan kaynakları uygulamaları açısından incelenmesi: Ankara Büyükşehir Belediyesi örneği
Evalution of human resources practices for private security service units: The case of Ankara Metropolitian Municipality
- Tez No: 397714
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERKAN ALAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Özel Güvenlik, Özel Güvenlik Komisyonu, İnsan Kaynakları Yönetimi, Motivasyon, İş Memnuniyeti, Security, Private Security, Commission for Private Security, Management of Human Resources, Motivation, Job Satisfaction
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışmanın amacı Ankara Büyükşehir Belediyesi özel güvenlik hizmet birimlerinin insan kaynakları uygulamalarını inceleyerek, bu alandaki eksiklikleri tespit etmek, özel güvenlik hizmetine olumlu yönde katkıda bulunabilecek yöntem ve teknikleri değerlendirerek insan kaynakları uygulamalarını geliştirmeye yönelik yeni bilgiler üretmektir. Çalışma, Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki özel güvenlik birimleri ve hizmet satın alınan özel güvenlik şirketlerinin görev alanları, personel durumları ve insan kaynakları uygulamalarını ortaya koymaktadır. Çalışmada insan kaynakları uygulamaları; insan kaynağı planlaması, personel alım sistemleri, motivasyon ve ödüllendirme, disiplin ve değerlendirme ve eğitim sistemleri bağlamında ele alınmıştır. Ankara'da bir bölümü memur bir bölümü ise işçi statüsünde görev yapmakta olan özel güvenlik personeli bulunmaktadır. Memurlar eliyle yürütülen bir kısım özel güvenlik hizmetleri zaman içerisinde güvenlik şirketine devredilmekte ve işçi statüsündeki özel güvenlik görevlilerinin sayısı giderek artmaktadır. Çalışmanın iddiası Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki özel güvenlik hizmeti veren kuruluşların birbirinden farklı insan kaynakları uygulamaları ve sorunlarının olduğu, ortak ve yetkin bir insan kaynakları uygulaması sistemiyle sorunların çözümlenebileceği yönündedir.
Özet (Çeviri)
This study researches the practices of human resources in the Private Security Service Units of Ankara Metropolitan Municipality. In so doing, it aims to find out the deficiencies in the research area as well as to evaluate the methods and techniques that may make positive contributions to services of private security and thereby producing information for improving the implementations of human resources. The research study explores the assigned services, staff sizes and human resource managements of private security units and private security companies that operate within the scope of Ankara Metropolitan Municipality and provide services against payment. In this context, human resource practices are brought into focus within the scope of recruitment, planning, motivation, rewarding and disciplinary evaluation of personnel employed in those departments as well as within the systems used for their training. In Ankara, one part of the private security staff work with the status of officer while the other part of them works with the status of labor. In time, some private security services that are carried out in the hands of officers are handed over to some private companies and thus, the number of private security staff with labor statue is increasing steadily. This study asserts that private security companies that operate within Ankara Metropolitan Municipality have diverging human resource policies and problems from each other. Therefore, it does not seem possible to solve the arising problems of human resource practices by implementing a common set of standards among those varying private security organizations.