Hagana ve Irgun terör örgütleri ve İsrail'in kuruluşundaki rolleri
Haganah and Irgun terrorist organizations and İsrael's role in their establishment
  1. Tez No: 397716
  2. Yazar: MOHAMMED ALKHADER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NECATİ ANAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Filistin, İsrail'in kuruluşu, Terör, Siyonizm, Hagana, İrgun, Palestine, Israel's establishment, Terrorism, Zionism, Haganah, Irgun
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
1948 yılında Birleşmiş Milletler kararıyla İsrail Devleti kuruluncaya kadar Yahudiler dünyanın değişik coğrafyalarında dağınık ve vatansız biçimde yaşamaktaydılar. Avrupa'daki Yahudilerin gettolara sıkıştırılmış ve toplumdan tecrit edilmiş bir hayat yaşamaları ve Avrupa toplumlarında anti-semitizm denen Yahudi düşmanlığının rahatsız edici derecede yaygınlık kazanmış olması, Siyonist Hareket olarak adlandırılan Siyonist ideolojinin doğmasına uygun ortam hazırlamıştır. Siyonizm, önceleri Filistin topraklarında Yahudilere yeniden bir vatan kurulması idealiyle çalışan uluslararası Yahudi siyasi hareketi iken İsrail Devleti kurulduktan sonra modern İsrail Devleti'ni koruma ve kollamayı amaç edinen bir yapıya dönüşmüştür. Siyonist Hareket, Yahudi gazeteci Theodor Herzl öncülüğünde kurulmuş, kongreler düzenleyerek teşkilatlanmış, pek çok uluslararası güç ve devletin desteğini kazanmıştır. Siyonist Hareket, çeşitli yöntemlerle Filistin topraklarında oluşturulan yerleşim yerlerinin korunması ve ileride kurulması düşünülen İsrail Devleti'nin ihtiyaç duyacağı resmi orduya alt yapı oluşturması amacıyla silahlı bir örgüt olan Hagana'yı kurmuştur. Hagana'dan ayrılan birliklerden oluşan Irgun ise bir başka silahlı örgüttür. Hagana ve Irgun silahlı örgütleri, İsrail Devleti'nin ancak silahlı mücadeleyle elde edilebileceğini savunmuş ve çok büyük acılar yaşatan terör eylemleri düzenlemişlerdir. Bu terör eylemleriyle bölgede bir korku iklimi oluşturarak Filistinlileri topraklarını bırakıp gitmek zorunda bırakmış, boşalan bu topraklarda kurulan Yahudi yerleşim yerleriyle İsrail Devleti'ne giden süreci güçlendirmiştir. Bu çerçevede bu çalışma ilk olarak terörün ve terörizmin tanımı ile terör örgütlerinin nihai hedeflerini incelemeyi amaç edinmiştir. Filistin tarihi milattan önceki dönemlerden günümüze kadar ele alınmış ve İsrail Devleti'nin kuruluşuna giden süreç anlatılmıştır. Siyonist hareketin ünlü destekçileri, kongreleri ve faaliyetleri incelenmiştir. Bu bağlamda Hagana ve Irgun Terör Örgütleri'nin kuruluşu ile Siyonist hedeflere olan katkısı ayrıntılıca sunulmuştur. Çalışma sonunda İsrail Devleti'nin temelinin tamamen hukuki unsurlara dayanmadığı, terör örgütleri sayesinde kurulduğu ve terör örgütleri olmasa kurulamayacağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Jews were living in different regions of the world without having a state until the establishment of Israel by the resolution of the United Nations in 1948. Because Jews were living in ghettos in Europe and they had an isolated lifestyle and the hostility against Jews –i.e. anti-Semitism – had reached to a disturbingly increased level; the appropriate atmosphere for emergence of Zionist Ideology –which is also called Zionist Movement – was created. Although, at the beginning Zionism was an international Jewish political movement which was aiming to re-establish a homeland for Jews in the Palestinian territories; it became a structure which aims to protect and defend the modern state of Israel after the establishment of the state of Israel. The Zionist movement was founded under the leadership of the Jewish journalist Theodor Herzl; it was organized by organizing congresses and gained great international power and government support. Zionist Movement found the armed organization called Harganah in order to protect the settlements which were established in Palestine territories by different methods and also to create the infrastructure of the official army which the intended state of Israel would need in future. Irgun is another armed organization created by the units separated from Harganah. Harganah and Irgun armed organizations claimed that; the State of Israel could only be established as a result of an armed struggle and the organized very violent terrorist acts which caused great suffering. They created a climate of fear in the region by their terrorist acts and they forced Palestinians to leave their land and go; so, they strengthened the process leading to the establishment of the state of Israel with the new Jewish settlements established on the lands left by Palestinians. In this framework, firstly the term of terrorism has been defined, and studying the final goal of the terrorist organisations. Then searching in history of Palestine, from B.C until nowadays, passing in establishment of Israel state. After that searching in Zionist movement; it's history, prominent thinkers, investments and its supporters. Finally, in this framework, searching in details about terrorist organizations; Haganah and Irgun, their originating and goals. It has been clearly shown that Israel state has been established through terrorism. And without mentioned terrorist organisations; Israel would have not been existed.