İstihbarat başarısızlığı ve reform: ABD örneği
Intelligence failure and reform: example of U.S.
  1. Tez No: 397717
  2. Yazar: MURAT BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORÇUN İMGA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İstihbarat, İstihbarat Başarısızlığı, Reform, ABD, İstihbarat Topluluğu, Ulusal İstihbarat Direktörü, Merkezi İstihbarat Teşkilatı, Kongre, Intelligence, Intelligence Failure, Reform, U.S. Intelligence Community, Director of National Intelligence, Central Intelligence Agency, Congress
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada, Amerika Birleşik Devletleri'nin kurulduğu günden itibaren yaşadığı istihbarat başarısızlıkları kronolojik olarak incelenmiş ve özellikle 11 Eylül saldırıları sonrasında gerçekleştirilen reform çalışmalarının etkinliği belirlenmeye çalışılmış, ayrıca gerçekleştirilen reform çalışmalarının uygulamada öğrenen kamu örgütü yaklaşımıyla paralellik gösterip göstermediği incelenmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesinin kullanıldığı bu çalışma hazırlanırken istihbarat araştırmaları disiplininin en fazla geliştiği ülke olan ABD'de bu alanda yayımlanan kitap, makale ve tezler ile Kongre bünyesinde geçmiş dönemde hazırlanan raporlar ve konuyla ilgili yasal mevzuata yönelik literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Diğer taraftan, tez hazırlanırken gizlilik dereceli (classified) bilgiler kesinlikle kullanılmamıştır. Yapılan çalışma neticesinde, Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI)'nün gerekli bürokratik ve kanuni otoriteden yoksun olması, Savunma Bakanlığı'nın istihbarat teşkilatları üzerinde etkisini sürdürmesi ve topluluk içerisinde değişimin zor olduğu bir kültürün varlığı nedeniyle 11 Eylül sonrasında gerçekleştirilen yapısal reformların etkin olmadığı tespit edilmiştir. Bu bağlamda gerçekleştirilen reformların ve sonuçlarının öğrenen kamu örgütü yaklaşımıyla paralellik göstermediği belirlenmiştir. Sonuçta reformların etkinliğinin sağlanabilmesi için Beyaz Saray ve Kongre'nin DNI'a yeterli siyasi ve hukuki desteği vermesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, intelligence failures of U.S. were reviewed chronologically and effectiveness of reforms that were made after especially 9/11 attacks were tried to determined. Whether reforms also show parallelism with the approach of learned public organization was examined in practice. While preparing the study in which was used document researching, one of the qualitative research methods, literature review was implemented towards books, articles, thesis', reports prepared by Congress in the past and legal legislation related to subject in U.S. that intelligence studies discipline progress at most. On the other hand, while preparing the thesis, classifed information was not utilised definitely. As a result of the study, it was concluded that reforms made after 9/11 do not work efficiently because Director of the National Intelligence (DNI) lacks the necessary bureacratic and legal authority, Department of Defense (DOD) maintains a stronghold on intelligence agencies and the existence of a culture that has proven difficult to change. In this regard, it was determined that reforms and outcome of reforms don't show parallelism with the approach of learned public organization. At the end of the day, White House and Congress' sufficient political and legal support to DNI is required in order to activate reforms.