Türkiye ile İngiltere ve Galler arasında güvenlik aktörleri karşılaştırması
Comparison between Turkey and England & wales in terms of security actors
- Tez No: 397729
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF KÖKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'de İç Güvenlik, İngiltere ve Galler'de İç Güvenlik, Polis, Jandarma, Hesap Verebilirlik, Sivil Denetim. Türkiye İçin Yeni Bir Model, Homeland Security In Turkey, Homeland Security In England and Wales, Police, Gendarmerie, Accountability, Civilian Control, A New Model For Turkey
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 338
Özet
Bu çalışmanın amacı, güvenlik kavramaları ve örgüt teorileri ışığında, Türkiye ile İngiltere-Galler'in iç güvenlik aktörlerinin geçirdiği tarihi süreçleri irdelemek ve mevcut işlevlerini açıklamak, çağdaş liberal demokrasi ilkeleri doğrultusunda bir değerlendirmeye tabi tutarak karşılaştırmaktır. Bu bağlamda, özellikle Türkiye'nin yapısına uygun bir iç güvenlik sisteminin oluşumu sürecine de bir katkı yapılacaktır. Çalışma, her iki ülkenin iç güvenlik aktörlerini ayrıntılı bir şekilde ele almaktadır ve iç güvenlik politikalarını şekillendiren iç ve dış dinamikleri ve faktörleri ortaya koymaktadır. Çalışmanın iddiası; İngiltere-Galler'de, iç güvenlik bürokrasisi aktörlerinin devlet yönetimindeki konumu, çağdaş liberal demokrasi ilkeleri açısından Türkiye örneğinden daha gelişmiş bir seviyededir ve Türkiye için örnek teşkil edebilecek özelliklere sahiptir. Türkiye'de bu durumun gerçekleşmesi, sivil liberal demokrasinin tam olarak kurulmasına ve yerleşmesine hizmet edecektir.
Özet (Çeviri)
In the light of the security concepts and organizational theories, the aim of this study is to examine Turkey's and England-Wales' internal security actors' historical process and to explain their existing functions and to assess them while comparing them in accordance with the principles of modern liberal democracy. In this context, the study will particularly contribute to the formation of Turkey's recent internal security system process. In this study, the both countries' internal security actors are discussed in detail and their internal security policies and factors, shaping the internal and external dynamics, are revealed. The study claims that the homeland security bureaucracy actors' positon at state level in England and Wales is also more advanced than Turkish sample in terms of the principles of modern liberal democracy. Therefore there are some features that can set an example for Turkey. If this occurs in Turkey, the civil liberal democracy will be settled and established completely.