The influence of DINESCAPE on emotions and behavioral intentions of customers: An upscale restaurant setting
DINESCAPE müşterilerin duygu ve davranış eğilimleri üzerindeki etkisi: Bir lüks restoran örneği
- Tez No: 398142
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİME DEMİRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: davranış eğilimleri, DINESCAPE, duygular, fiziksel çevre elemanlar, lüks restoranlar, Mahrebian-Russell Modeli, behavioral intentions, DINESCAPE, emotions, Mehrabian–Russell Model, physical environment, upscale restaurants
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma, fiziksel çevre elemanlarının (DINESCAPE) lüks restoran müşterisinin duygu ve davranış eğilimine etkisini araştırmaktadır. Araştırmanın teorik çerçevesinde Mahrebian-Russell'ın modeli temel alınmıştır. Alan araştırması yaklaşımıyla, bir restoranda yemek yiyen 152 denekle bu çalışma gerçekleştirilmiştır. Çevre elemanlarının ve DINESCAPE maddelerinin müşterilerin duygu durumları ve davranış eğilimleri üzerindeki etkisini ölçmek için Midpoint restoran zincirinin iki şubesi kullanılmıştır. Çoklu regresyon testinin sonuçları; tesis estetiğinin duyguları harekete geçirme ölçütüne, mekan yerleşim planının duyguları harekete geçirme ve baskınlık ölçütlerine, ambiyansın memnuniyet ve baskınlık ölçütlerine pozitif etkisi olduğunu göstermiştir. Buna ek olarak test sonuçları doğrultusunda, DINESCAPE maddelerinden masa yerleşimi ve ambiyans boyutlarının müşterilerin davranış eğilimlerine doğrudan etkisi olduğu bulunmuştur. Müşterilerin duygu ve davranış eğilimlerinde öne çıkan belirleyici ölçütler memnuniyet ve baskınlık ölçütleri olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study explores the impacts of physical environmental items (DINESCAPE) on emotions and behavioral intentions of customers at an upscale restaurant. The theoretical framework is grounded on the Mehrabian- Russell model which claims that any environment will evoke an emotional state in one of three ways: pleasure, arousal, and dominance. A field study approach is used in this study and conducted with 152 participants who were dining at a restaurant. Among upscale restaurants in Ankara, two branches of Midpoint chain restaurants were selected as the case study to evaluate the influence of the DINESCAPE items in evoking emotional states that have an impact on behavioral intentions of customers. Using the multiple regression analysis, the findings indicated that the facility aesthetic has a positive effect on arousal dimension; layout on arousal and dominance dimensions; table set up on pleasure dimension; and ambience on pleasure and dominance dimensions. Furthermore, the results indicated that table set up and ambience dimensions of DINESCAPE have a direct influence on behavioral intentions. Among customer emotions, pleasure and dominance dimensions were the significant determinants of behavioral intentions.