İngilizce dersinin uzaktan eğitimine yönelik öğrenci görüşleri
Students' views on English languege courses through di̇stance educati̇on
- Tez No: 398258
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TEKDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan eğitim, bilgisayar destekli eğitim, öğrenci görüşleri, İngilizce dersi, Distance education, computer-based education, student attitudes, teaching English through distance education
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmanın temel amacı“İngilizce Dersinin Uzaktan Eğitimine Yönelik Öğrenci Görüşleri Nelerdir.”Gaziantep Üniversite'sinde 1.sınıf dersi olarak verilen İngilizce derslerini bilgisayar ortamında uzaktan eğitim şeklinde alan öğrencilerden alınan verilere göre bu derse yönelik öğrenci görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma tarama modelinde desenlenmiştir. 2012-2013 bahar döneminde Gaziantep Üniversitesi merkez ve taşra kampüslerinde 410 öğrenciye uygulanmış ve 368 tanesi değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma sonuçlarının geçerliliğini artırmak üzere öğrencilere üç bölümden oluşan anket uygulanmıştır. Üçüncü bölümde öğrencilerin İngilizce dersine yönelik görüşleri alınmış ve olumsuz görüş bildiren öğrenciler anketten çıkartılmış ve olumlu görüş bildiren (116) öğrencilerle yola devam edilmiştir. Araştırma verilerinin çözümünde frekans, yüzde hesaplamaları, anova testi ve Kaykare testi uygulanmıştır. İstatistik çözümlemeler SPSS 15 windows paket programı aracılığıyla yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilere göre öğrencilerin B.D.U.E programının başarılarını ne yönde etkileyeceği konusunda kararsız kaldıkları görülmüştür. Bilgisayar destekli uzaktan eğitim sisteminin süregelen klasik yöntemden farklı kılan özelliklerine (görsel öğeler, istediği an istediği mekânda takip edebilme, kendi hızında öğrenme, eğitimde teknoloji kullanımı vb.) karşı olumlu görüşleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca kız öğrenciler öğretmen baskısı olmadığı için B.D.U.E programında kendilerini daha rahat hissettiklerini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to find an answer to the question 'What are students' attitudes towards teaching English through distance education?' In this study, it is aimed to determine the attitudes of the students towards their computer-mediated English course taken distantly, based on the data collected from freshman students at Gaziantep University. The study was designed as a survey method. It was conducted with students on the central and rural campuses of Gaziantep University; But only 368 out of 410 students were evaluated. To enhance the validity of the research results, the questionnaire was arranged as three sections. In the third section, students' opinions about English were asked, and those who presented a negative view of English were eliminated while those who had a positive attitude to the language were kept for data analysis. To analyze the data, frequences, percent ratios, anca test and chi-square test were used. Statistical analyses were carried out with SPSS 15.0 for Windows. Upon analyzing the data, it was found out that the students were uncertain how Computer-Mediated Distance Education would affect their academic success. It was also discovered that the students had a positive view of the distinctive properties of Computer-Mediated Distance Education over classical teaching method such as visual elements, availability at any place and time needed, learning at one's own pace, using technology in education and so on. Besides, female students pointed out that they felt more comfortable in Computer-Based Distance Education due to lack of pressure from teachers.