Avukat, doktor ve öğretmen meslek gruplarının din anlayışı (Adana örneği)
Lawyers, doctors, teachers occupational group's religion understanding (Adana sample)
- Tez No: 398274
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÖZBOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Meslek, statü, sosyal sınıf, sosyal tabakalaşma, sekülerleşme, Occupation, status, social class, social stratification, secularization
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışma Adana'da yaşayan avukat, doktor ve öğretmen meslek gruplarının din anlayışlarını araştırmayı amaçlamıştır. Meslekler ve işbölümü sosyolojik bir temelde ele alındıktan sonra din ile ilişkileri, sosyal tabakalaşma, sosyal sınıf ve statüye göre din sosyolojik olarak incelendi. Dinin modern toplumda etkileri, işlevleri, anlaşılma biçimleri, oluşturduğu dindarlık tipolojileri kuramsal olarak ortaya konulmaya çalışıldı. Türkiye'de sosyal tabakalaşma ve sınıf yapısı modernleşme bağlamında incelendi. Daha sonra Adana'da avukat, doktor ve öğretmenlerin din anlayışları için oluşturduğumuz hipotezler test edildi. Bulgular İstatiksel olarak analiz edildi. Bu bulgular, oluşturulan kuramsal çerçeve ile yorumlanarak Adana'daki bu mesleklerin din anlayışları bulgulara göre açıklanmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the religion understanding of the occupational groups consist of doctors, lawyers and teachers living in Adana is aimed to be researched. After occupations and work division are treated on a sociological ground, their relations with religion was investigated according to sociological foundations, social stratification and social class and status with respect to religion sociological. Effects of religion in modern society, its functions, understanding forms, religious typology consisted tried to put forward the theory. Social stratification and class structure in Turkey were examined in the context of modernization. Later in Adana, lawyers, doctors and teachers have created for religious understanding hypotheses were tested. Results were analyzed statistically. These findings are interpreted by theoretical framework of the profession in Adana understanding of religion was explained by the findings.