Kişilerin sosyal açıdan kendilik algısı ve problem çözme becerileri ile internet bağımlılığı ilişkisi
Effects of internet addiction on socially self-perception and problem solving skill of people
- Tez No: 398334
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ÇULHA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnternet Bağımlılığı, Kendilik Algısı, Problem Çözme
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Dünya'nın gelişen teknolojisi internet hayatımızın her alanına sokmuştur. Kişilerin en büyük iletişim araçlarından biri olarak kullandığı internet bugün pek çok“sosyal medya”aracılığıyla insanların internet üzerinden birbirlerine iletiler ve mesajlar göndermesini sağlamaktadır. Ancak, bu artan kullanım oranı internet bağımlılığı diye adlandırılan bir başka psiko-sosyal bozukluğun da ortaya çıkmasına neden olmuştur. İnternet bağımlılığının kişilerin bilişsel ve duygusal süreçleri üzerine etkisi literatürce desteklenen bir durumdur. Buradan yola çıkarak bu çalışmada da internet bağımlılığının bilişsel düzeyde problem çözme becerisine, sosyal düzeyde ise kendilik algısına etkisi incelenmiştir. Çalışmaya Yıldız Teknik Üniversitesinden 18 ile 30 yaş arasında 600 öğrenci katılmıştır. İnternet bağımlılığını lçmek adına BAPİNT, kendilik algısını ölçmek adına“Sosyal Karşılaştırma Ölçeği”ve problem çözme becerisini ölçmek adına“Problem Çözme Envanteri”kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar SPSS programı aracılığıyla t-test, korelasyon ve ANOVA testleriyle analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular çerçevesinde internet bağımlılığının kendilik algısı ve problem çözme becerisi algısı üzerinde olumsuz etkisi olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Developments on technology bring the internet in every part of our life. Today internet is used as one of the major tool of communication among people. This situation caused the development of“social media”which helps people to get information from around the world and their environment immediately. On the other hand, misuse of internet is increasing as much as internet becomes a part of our life. Due to excessive use of internet, psychosocial disorders are now acquire currency, nowadays. In the same line with this situation, this study examines the problem solving skills and self-perceptions of people in relation with internet addiction. Study was conducted with 600 students from Yıldız Technical University in Istanbul.“BAPINT”scale was used for assessment of internet addiction.“Reader Self-Perception Scale”was used for assessment of self-perception, and“Problem Solving Inventory”was used for assessment problem solving skills of students. Data were analyzed with SPSS statistical program trough t-test, correlation tests and ANOVA test. It is found that, internet addiction has a negative effect on both selfperception and problem solving skills.