Balaban için bir etüt önerisi
- Tez No: 398348
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞİRİN KARADENİZ GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Çalgı etüdü, balaban, Instrument Etude, Balaban
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
“İcracının çalgısı üzerindeki teknik gelişiminin sağlanması amacıyla yaratılan bir özel kompozisyon”olarak tanımlanabilen etüt kavramı, balaban çalgısı için de çok önemlidir. Özellikle balaban gibi hakkında yazılı metod ve çalışmaların çok az olduğu çalgı için daha da önem kazanmaktadır. Türk Halk Müziğinde, esere ayrı bir tad veren balaban yanık sesiyle icracıda ve dinleyicide büyük etki bırakmaktadır. Etütler, içerdikleri hedeflerle müziksel eserlerin teknik ve müzikal olarak doğru ve güzel seslendirilmesini/yorumlanmasını amaçlar. Bu yönüyle çalgı eğitiminde çok önemli bir yere ve işleve sahiptirler. Bu çalışmada balaban eğitimi almak isteyenler için temel bilgiler ve teknikler bulunmaktadır. Hedef kitle“Başlangıç düzeyinde”olanlar hedef seçilmiştir. Verilen teknik bilgiler ve etütlerle bol miktarda egzersiz ve tekrar yapma şansı bulunacak, balaban sazında ilerleme sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
The concept of etude that can be identified as“ a special composition created for the purpose of supplying the improvement of the performer on his/her instrument”, is very important for the balaban, as well. It gains more importance especially for the instrument like balaban which has few written methods or practices. The Balaban giving a different taste to the piece in Turkish Folk Music also makes a big effect on the performer and the listener with its elegiac sound. Edutes with their target contents aim musical pieces to be performed or commented truly as technically and musically. To this aspect, they have a very important place and function in instrument education In this study there are basic informations and techniques for the one who wants to get Balaban education. Target learners are choosen as the“Beginner Level”. The lerner will find a chance to do lots of practice and repetition by the given technical informations and etudes and thus improvement will be provided.