Çok uluslu işletmelerin bilgi sistemlerinde bilginin depolanmasının ve iletilmesinin teknik analizi
Technical analysis of information storage and transmission in the information systems of multinational businesses
- Tez No: 398354
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, İşletme, Information and Records Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Çok Uluslu İşletme, Bilgi, Bilgi Sistemleri, Technology, Multinational Enterprises, Information, Information Systems
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Teknoloji çağı olarak adlandırdığımız günümüzde, küreselleşme, hızla gelişen teknolojiler ve ülkeler arasında sermaye hareketleri sonucu işletmeler mal ve hizmetlerini pazarlamak için ülke sınırlarının dışına çıkmıştır. Birden fazla ülkede faaliyet gösteren ve kaynaklarını söz konusu ülkelerde değerlendiren işletmeler“çok uluslu işletmeler”ismini almıştır. Çok uluslu işletmeler, sürekli olarak bilginin çok önemli ve değerli olduğunun bilincinde olmuşlardır. Stratejik değeri olan bilgiye çok önem veren çok uluslu işletmeler, bilgiyi elde etmek, işlemek, yorumlamak ve uygulamak için bilgisayar ve iletişim sistemlerini kullanarak bu süreçte çeşitli bilgi sistemlerinden faydalanmaktadırlar. Çok uluslu işletmeler, günlük faaliyetlerini yürütürken kullandıkları bilgi sistemlerinde ürettikleri bilgiyi, bilgisayar ve iletişim teknolojilerinden faydalanarak depolamak, erişim sağlamak ve paylaşmak amacıyla bir takım teknolojik yatırımlar yapmaktadırlar. Yaptıkları teknolojik yatırımın büyüklüğü işletmelerin faaliyet alanları ve büyüklük ölçekleri ile doğru orantılıdır. Bu bakımdan çalışmamızda; işletmelerin bilgi ve iletişim teknolojilerine yapacakları olası yatırımlarda, veri ve en bilgiye en kısa zamanda ve etkili şekilde erişim, işleme, depolama ve iletme olanakları ile maliyet düşüklüğü hususlarında maksimum fayda avantajı sağlamasının olanakları incelenmiş, bu şekilde daha etkili yönetim ve işletme konularına yardımcı olmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, as a result of globalization, rapidly developing technologies and capital movements between countries, businesses have moved beyond their boundaries in order to market their goods and services. Enterprises that operate in more than one country and utilize their sources in those countries are called“multinational enterprises.”Multinational enterprises have always been aware of the fact that information is crucially important and valuable. Appreciating strategically valuable information, multinational enterprises exploit computer and communication systems in order to obtain, process, interpret and utilize information and benefit from various information systems in this process. Multinational enterprises make various investments to store, access and share the information they produce, with the help of computer and communication systems, in their information systems that they use during their daily operations. The size of the technological investments is directly proportional to the scope and scale of their activities. For this reason, in this study we aim to analyze the possibilities of rapid and efficient access, process, storage and transmission of information in the investments that enterprises make in information and communication systems as well as possibilities of maximum advantages with low costs and in this way we also aim to be helpful with efficient business administration.