Alkolün ileriye yönelik bellek ve üst-biliş üzerindeki etkisi
The effect of alcohol on prospective memory and metacognition abilities
  1. Tez No: 398355
  2. Yazar: ÖZDEN VARLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZKAN PEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: biliş, üstbiliş yetenekleri, geriye yönelik bellek, ileriye yönelik bellek, alkol, cognition, metacognition abilities, retrospective memory, prospective memory, alcohol
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Yapılan araştırmalar ağır alkol tüketiminin ileriye yönelik bellek bozulmalarına neden olduğunu göstermiştir. Bu araştırma alkol tüketiminin ileriye yönelik bellek ve üstbiliş yetenekleri üzerindeki etkisini araştıran bir çalışmadır. Hiç alkol tüketmeyen ya da düşük düzeyde alkol tüketen kişilerin aşırı düzeyde alkol tüketen kişilere göre ileriye yönelik bellek performanslarının daha iyi olup olmadığı araştırılmıştır. Buna ek olarak hiç alkol tüketmeyen ya da düşük düzeyde alkol tüketen ve aşırı düzeyde alkol tüketen bu grupların üstbiliş yetenekleri incelenmiştir. İstanbul, Kadıköy Meydanı'ndan katılan 102 katılımcı İGYBÖ'nin alt ölçeği olan İleriye Yönelik Bellek Altölçeği'ni ve Üst-Biliş Ölçeği-30'u tamamlamışlardır. Araştırmanın sonuçlarına göre alkol tüketmeyen ya da düşük düzeyde alkol tüketen kişilerin aşırı derecede alkol tüketen kişilere göre ileriye yönelik bellek ölçeği puanları ve üstbiliş yetenek puanları daha yüksektir. Bu sonuç aşırı alkol tüketiminin ileriye yönelik bellek ve üstbiliş yetenek performansları üzerinde olumsuz etkisi olduğunu gösterir.
Özet (Çeviri)
The previous research showed that acute alcohol consumption impairs prospective memory. The current paper extended this literature by measuring the effects of heavy alcohol consumption, and moderate or non-alcohol consumption on metacognition abilities as well as on the prospective memory performance. This paper investigated whether the prospective memory performance is better among non-drinkers and moderate drinkers than heavy drinkers. Additionally, the performance on metacognition abilities among these alcohol consumption groups was assessed. 102 participants from Kadikoy Square in Istanbul completed the Prospective Memory Subscale Questionnaire of PRMQ and MCQ-30 scales. The results showed that participants who either did not consume alcohol or consume moderately obtained higher prospective memory and metacognition abilities scores compared to those participants who had heavy alcohol consumption. This results indicate that heavy alcohol consumption have adverse effects on both prospective memory and metacognition abilities performance.