Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları: dumlupınar üniversitesi örneği
Eating behaviors of university students: a case of dumlupinar university
  1. Tez No: 398644
  2. Yazar: ZEYNEP YAŞAR ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ DAYIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite Öğrencileri, DPÜ, Beslenme Alışkanlıkları, BKİ, University Student, DPÜ, Eating Behaviors, BMI
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma Dumlupınar Üniversitesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarını tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2012-2013 akademik yılı bahar döneminde Dumlupınar Üniversitesi'nde öğrenim gören 490 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklemi DPÜ' nün çeşitli fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerden rastgele oluşturulmuştur. Araştırma verileri araştırmacı tarafından düzenlenen anket aracılığıyla toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS 17 sürümü ile değerlendirilmiştir. Çalışmada yer alan öğrencilerin %65,3'ü kadın, %34,7'i erkektir ve BKİ ortalamaları 21,75 ± 3,320 kg/m² olarak bulunmuştur. BKİ değerlerinin cinsiyetler arasında farklılık gösterdiği Mann Whitney U testiyle belirlenmiştir (p>0,05). Öğrencilerin en az tükettikleri öğün öğle yemeğidir. Kadınların %34,7'si, erkeklerin %41,2'si sağlıklı beslendiğine inanmaktadır. Katılımcıların %1,8'i obezdir ve obez bireylerin bulunduğu grup kendi kilosu hakkındaki düşüncesi gerçek BKİ değerinde en yüksek oranda farklılık gösteren gruptur. Cinsiyetler arasında meyve tüketimi, gazlı içecek tüketimi, alkol tüketimi, sebze yemeklerini tercih etme açısından da farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Düzenli spor yapma ve yemek yerken kilosunu hesaba katma bakımından cinsiyetler arasında farklar olduğu tespit edilmiştir. Duygusal durum değişikliklerinden kadın katılımcıların beslenme alışkanlıkları erkeklere göre daha yüksek oranda etkilemektedir. Yapılan bu çalışmada beslenme alışkanlıklarının medeni durum, fakülte, gelinen bölge, barınma durumları, aylık gelir gibi pek çok değişken tarafından etkilenmediği bulunmuştur. Bunun da her bireyin kendine ait beslenme alışkanlıklarının, bilgilerinin ve davranışlarının olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Sağlıklı bir toplum için her eğitim düzeyinde olumlu beslenme alışkanlıkları kazandıracak eğitimlerin verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, our goal was to analyze the eating behaviors of university students enrolled in Dumlupinar University, Kütahya, Turkey. 490 DPU students joined to this study in Spring Semester of the 2012-2013 years. Samplings of the study were from different faculties of DPU. Data was obtained with a questionnaire constructed by researchers. The obtained data was analyzed by using SPSS 17 version statistical program. The study is constituted of 65.3% female and 34.7% male students. The Body Mass Index (BMI) mean was calculated as 21.75 ± 3.320 kg/m². Compared to the result of Mann Whitney U test, our BMI value were statistically different between the genders. The lunch was the most skipped meal among the students. The 34.7% of female and the 41.2% of male students believe that they have a healthy diet. The 1.8% of the participants are obese and their body perception were different from the highest level obese group real BMI. There were differences between genders regarding consumption of fruits, vegetables, beverages, alcohol, exercise behaviors and weight concerns. According to surveys results, the emotional situation instability has more impact on eating behaviors of females than males. The eating behaviors were not affected by marital status, enrolled faculty, hometown, accommodation quality and monthly income variables. The eating behaviors must derive from individual uniqueness. We suggested that the students should gain positive eating behaviors in every stage of education for a better healthy community.