Askorbik asit (C vitamini) ve ürik asit tayini için poli(glioksalbis(2-hidroksianil) temelli elektrokimyasal sensör geliştirilmesi
Electrochemical sensor development for ascorbic acid (vitamin C) and uri̇c acid of determination based poly(glioksalbis (2-hydroxyaniline))
- Tez No: 398645
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT ZEYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal sensör, poli(glioksalbis(2-hidroksianil)), askorbik asit, ürik asit, voltametrik tayin, Electrochemical sensor, poly(glyoxal-bis(2-hydroxyanil), ascorbic acid, uric acid, voltammetric detection
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada, poli(glioksal-bis(2-hidroksianil))P(GBHA)' in, bir camsı karbon elektrodu (GCE) ile elektropolimerizasyonu yeni bir polimer film hazırlanmış ve bu elektrot, askorbik asit (AA) ve ürik asit (UA)'in eş zamanlı olarak tayini için kullanılmıştır. P(GBHA) filmlerin oluşumunu etkileyen elektrokimyasal sentez parametreleri incelenmiş ve optimum sentez koşulları belirlenmiştir. Optimum koşullarda hazırlanan P(GBHA) filmin karaterizasyonu, taramalı elektron mikroskopisi (SEM), dönüşümlü voltametri (CV), elektrokimyasal empedans spektroskopisi (EIS) ve ATR Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FT-IR) ile karakterize edilmiştir. Elektrokimyasal sensör AA ve UA yükseltgenmesine karşı oldukça elektrokatalitik aktivite gösterdi. AA ve UA tayini için doğrusal çalışma aralığı ve tayin sınırı sırasıyla 1,0-2000 ve 1,0-200 µmol L−1 ve 0,26 ve 0,3 µmol L−1 olarak belirlendi. Bu sonuçlar, yüksek hassasiyetle elektrokimyasal sensör üretimi için umut verici bir madde olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a novel polymer film of poly(glyoxalbis(2-hydroxyanil), P(GBHA), was prepared by electropolymerization of glyoxalbis(2-hydroxyanil) (GBHA) on a glassy carbon electrode (GCE) and this electrode was utilized to the simultaneous detection of the ascorbic acid (AA) and uric acid (UA). The electrochemical synthesis parameters effecting the formation of P(GBHA) films were investigated and the optimum synthesis conditions were determined. Scanning electron microscopy (SEM), cyclic voltammetry (CV), electrochemical impedance spectroscopy (EIS) and attenuated total reflection Fourier Transform infrared spectroscopy (FT-IR) methods were employed for the characterization of the P(GBHA) film prepared under the optimum conditions. The electrochemical sensör was exhibited fairly electrocatalytic activity towards the oxidation of AA and UA. The linear response ranges for the determination of AA and UA were 1,0-2000 and 1,0-200 µmol L−1 with the detection limit of 0,26 and 0,3 µmol L−1, respectively. These results present that the P(GBHA) is a promising substance for the production of electrochemical sensors with highly sensitivity.