Yüksek katı/sıvı oranlarındaki tinkalin amonyum asetat çözeltilerinde çözünme kinetiği
Dissolution kinetics of tincal in ammonium acetatesolutions for high solid-to-liquid ratios
- Tez No: 398778
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN YILDIZ, DOÇ. DR. AYCAN GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bor minareleri, Tinkal, Amonyum Asetat, Çözünme, Borik Asit, Boron minerals, Tincal, Ammonium Acetate, Dissolution, Boric Acid
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Tinkal,sodyum tetra borat, Na2O-2B2O3-.10H2O formülüne sahip ve Eskişehir-Türkiye'de çokça bulunan bir cevherdir.Bu çalışmada tinkalin amonyum asetat çözeltilerindeki çözünme kinetiği bir dizi reaktör kullanılarak incelendi.Çözünme kinetiği için,tanecik büyüklüğü,çözelti konsantrasyonu,katı/sıvı oranı,karıştırma hızı ve reaksiyon sıcaklığının etkileri araştırıldı. çözünme hızının,azalan tanecik boyutu, azalan katı/sıvı oranı, artan reaksiyon sıcaklığı ve artan asit konsantrasyonu ile arttığı ve karıştırma hızından etkilenmediği bulundu Ayrıca kinetik çalışmalarında çözünme hızı homojen ve heterojen reaksiyon modellerine göre incelendi ve reaksiyon kinetiğinin kimyasal reaksiyon kontrollü modele uyduğu ve reaksiyon hızının aşağıdaki gibi gösterilebileceği tespit edildi. 1-(1-x)1/3 = kt Burada t:reaksiyon süresi,k:hız sabiti ve x dönüşüm kesrini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Tincal,sodium tetra borate hydrate ,has achemical formula of • Na2O-2B2O3-.10H2O,andit is an ore that is found in great amounts in Eskişehir-Turkey. In this study ,the dissolutıon kinetics of tinkal in ammonium acetate solutions was investigated in a batch reactor The effects of the concentration of solution,particle size,solid-to-liquid ration,stirring speed and reation temperature for the dissolution kinetics were investigated It was found that the dissolutıon rate increased with an increase in concentration and reaction temperature ,and with a decreasa in particle size and solid-to-liquid ration.No effect of stirring speed was observed on the conversion Furthermore;the reaction rate was examined according to homogeneous andhetereogeneous reaction model and it was determined that the reaction kinetics fitted to model in form of chemical reaction controlled and the reaction rate could be showed as follow 1-(1-x)1/3 = kt Where t:the reaction time,k:the rate constant xisthe conservation fraction.