Namus olgusu ve kadın üzerindeki psikolojik etkileri
Honour phenomenon and psyhcologi̇cal effects on woman
  1. Tez No: 399388
  2. Yazar: DİDEM ŞENEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLGÜN MEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: namus, kadın, psikoloji, intihar, namus cinayetleri, honour, woman, psychology, suicide, honour killing
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Toplumuzun en büyük çıkmazlarından biri olan 'namus' öncelikle kuramsal çerçevede ele alınmış, kelime kökeninden yola çıkılarak anlamı irdelenmiştir. Şeref, töre, ırz kavramları ile olan ilişkisi ele alınmıştır. Tek bir bakış açısı ile açıklanamayan namus olgusu farklı bakış açıları ile açıklanmış ve kadın bedeni üzerinden şekillenen namus algısı üzerinde durulmuştur. Bekâret kavramının namus'u nasıl şekillendirdiği tartışılmıştır. Feminist yaklaşımların bu olguyu nasıl tanımladıkları incelenmiş ve kadın psikolojisi üzerinde nasıl etkileri olduğu irdelenmiştir. Kadın psikolojisine olan etkiler ve sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıklar 2. bölümde tartışılmaktadır. Son olarak geliştirilen ve uygulanan 'Namus Olgusunun Çağrışımları Soru Formu'nun sonuçları analiz edilmiştir. Ulaşılan sonuçlar ve katılımcıların demografik özellikleri tablo haline getirilerek tez'e eklenmiştir. Elde edilen bulgular namus algısının kadın ve erkeklerde farklı yansımaları olduğunu göstermektedir. Kadınların ruhlarının ve bedenlerinin özgürleşmesi için bu algının dönüştürülmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
'Honor' as one of the biggest dilemmas of our society is examined with the notional framework and discussed on the basis of the ethymology. It is discussed with the notions of glory, custom, chastity. The affair of honor which cannot be explained with just a point of view is explained with different point of view and the perception of honor formed with the women body is emphasized. How the notion of virginity forms the honor is argued. How the feminist approaches define this Notion is examined and how it affects the women psyhology is studied. The effects and results over the women psychology are discussed in the second part. Finally, the results of developed and applied 'Association of İdeas of the Honor Phenomenon Questionary Form' are analyzed. The attained results and the demographic features of the participants are attached to the thesis as charts. The attained verities indicate that the perception of honor has different reflection upon men and women. For the liberty of the women's spirit and body, it is necessary to transform this perception.