Beşeri sermaye ve kalkınma arasındaki ilişkiler üzerine bir araştırma
A research on relationship between human capital and development
- Tez No: 399401
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: BeĢeri Sermaye, Kalkınma, Sosyal Sermaye, Azgelişmişlik, Kalkınma Teorileri, Human Capital, Development, Social Capital, Less developed, Theories of Development
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
1960'lı yıllardan itibaren teorik yaklaşımlar ve ampirik çalışmalar, beşeri sermaye kavramını iktisadi büyüme ve kalkınma konularıyla ilişkilendirerek, pozitif etkiyi ortaya koymuştur. 1970'lerin ikinci yarısından itibaren de ekonomik analizlerde insan faktörü yer almıştır. Azgelişmiş ülkeler, iktisadi kalkınmalarını fiziki sermaye yatırımlarıyla sağlayabileceklerinden hareketle, kaynaklarının önemli bir kısmını bu alana aktarmaktadırlar. Beşeri sermayeyi dışlayan bu yaklaşım, eğitime gerekli kaynak transferini de mümkün kılmamaktadır. Oysaki insanların kazandıkları bilgi ve yetenekler, gelişmiş ülkelerin üretim gücündeki üstünlüğünü açıklayan önemli bir unsur olmuştur.1980'lerin ikinci yarısıyla birlikte hızlanan globalleşme ve bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde beşeri sermaye kaçınılmaz olarak en çok etkilenen unsur olurken“nitelikli insan”da bilgi toplumunun simgesi haline gelmiştir. Bu çalışmada, çağımızda kalkınmanın en önemli faktörü olan beşeri sermayede hangi ilişkilerin bulunduğu ortaya konulacaktır. Kalkınma içerisinde beşeri sermayenin önemi tespit edilerek, kalkınmanın sadece bir maddi sorun olmadığı gösterilmiş olacaktır
Özet (Çeviri)
From the year of 1960, theoretical approaches and emprical studies have demonstrated a positive impact of the concept of human capital in relation to economic growth and development issues. And since the second half of 1970s, the human factor has been involved in economic analysis. Based on they can provide economic development with physica lcapital, less developed countries transfer a significant portion of their resources in this area. This approach excludes human capita lprevents the necessary resource transfer for education. Where as, knowledge and skills people acquired have been an important factor in explaining the procuding power superiority of the developed countries. With the second half of the 1980s the process globalization and information society have been accelerated and human capital has inevitably become the most affected factor , while“qualified person”has become the symbol of the knowledge society. İn this study, it will be presented which relationships there will be in human capital, which is the most important element in development our age. Bye the importance analyzing of human capital in development, it will be revealed that development is not only a financial problem