Göç mekânlarındaki gençlerin kimlik inşası: Sultangazi örneği
Migration of youth in venues construction of identity : The case of Sultangazi̇
- Tez No: 399775
- Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜN OKTİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Gençlik, Kimlik, Kimlik İnşası, Immigration, Youth, Identity, Identity Construction
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Kırsal mekânlardan kentsel mekânlara çeşitli nedenlerle 1950'lerde başlayan göç, 1980'lerden itibaren hızlanmıştır. Dolayısıyla kentlerde bu göçmenlerle birlikte yeni bir kültür oluşmuştur. Bu çalışmada, ne tam olarak 'kentli' ne de tam olarak 'köylü' olan bu yeni kültürel form içinde yaşayan gençlerin kimlik inşalarını etkileyen değişkenler inceleme konusu yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, göç mekânlarında yaşayan 15 ile 24 yaş arasındaki gençlerin kimlik inşa süreçlerini etkileyen aile, din, arkadaş grupları, eğitim kurumu ve kitle iletişim araçları gibi değişkenlerin etkililik derecelerini incelemektir. Nicel yöntemin kullanıldığı çalışmanın evreni olarak İstanbul ili Sultangazi ilçesi seçilmiş olup, rastlantısal örneklemle seçilen gençlere, hazırlanan anket uygulanmıştır. Anket verileri SPSS istatistik programıyla analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara bakıldığında, göç almış mekânlarda yaşayan 15 ile 24 yaş arasındaki gençlerin kimlik inşalarını etkileyen değişkenlerin etkililik derecelerinin birbirinden farklı olduğu görülmüştür. Gençlerin %60'ının kimliklerini inşa ederken ailesinden etkilendikleri tespit edilmiştir. Yine gençlerin kimlik inşalarında arkadaş grubunun ve okulun önemli bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca bulgular incelendiğinde, gençlerin kimlik oluşturmalarında dinin ve kitle iletişim araçlarının da önemli bir fonksiyona sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Migration from rural to urban areas, which began for various reasons in the 1950s, has been accelerating since the 1980s. This rural immigration has created a new culture in urban areas. This study examines the variables which affect the identity of young people, who are not entirely 'urban' and not entirely 'rural', living within this new cultural form. The purpose of this study is to examine the degree of effectiveness of such variables as family, religion, friend groups, educational institutions and mass media on the identity building processes of young people between the ages of 15 and 24 who live in urban areas mainly populated by immigrants. The Sultangazi district of Istanbul was selected as this quantitative study's target area. The prepared questionnaire was applied to young people selected through accidental sampling. Survey data were analysed with SPSS. The results obtained show that the variables that affect the construction of identity of young people aged 15 to 24 who live in areas which take in immigration carry different degrees of effectiveness. It was determined that 60% of the young people were affected by their families during the development of their identities. Friend groups and educational institutions were also seen to have a significant impact in the identity construction of young people. Religion and mass media were also observed to serve an important function in the development of identity in the young people within the sample set.