The political economy of corporations in the late Ottoman empire and early Turkish Republic (1908 – 1929)
Geç dönem Osmanlı ve erken Cumhuriyet dönemlerinde anonim şirketlerin ekonomi politiği (1908-1929)
- Tez No: 399891
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜNİS SEVEN AĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye, Anonim Şirketler, Ottoman Empire, Turkey, Corporations
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
İş dünyasındaki çıkar grupları ile bunların kamu ve özel yararıyla olan ilişkisini inceleyen geniş bir yazın vardır. Ancak Türkiye'de bulunan iş dünyasındaki çıkar gruplarının tarihsel evrimi hâlâ yeterince çalışılmamıştır. 2. Meşrutiyet'in ilanı ile birlikte, Osmanlı İmparatorluğu'nda kurulan anonim şirketlerin sayısında ciddi bir artış gerçekleşmiştir. Özellikle, 1. Dünya Savaşı sırasında, milli iktisat politikalarının sonucunda, Müslüman-Türk girişimciler bu şirketlerde daha fazla yer bulmaya başlamıştır ve söz konusu politikalar, Ankara'daki yeni hükümet tarafından da 1920li yıllarda devam ettirilmiştir. Bu çalışmada, 1908 ve 1929 yılları arasındaki dönemde kurulan anonim şirketlerin ekonomi politiği ve şirketlerin zaman içerisinde nasıl bir evrim geçirdikleri incelenmektedir. Bu çalışma ekseninde, ana savımız, siyasi anlamda karışıklığın egemen olduğu bir dönemde, Osmanlı İmparatorluğu'nda ve sonrasında Türkiye Cumhuriyeti'nde, geç-geç kalkınmış bir coğrafya olarak, kısıtlı sermaye birikiminin ve sınırlı bir siyasi otoritenin olduğu bir ortamda, ayrıca esnaf gibi geleneksel sınıfların bulunduğu bir ülkede, Osmanlı kurumsal mirasının anonim şirketlerin evrimi açısından belirleyici bir etken olduğudur.
Özet (Çeviri)
There is a significant literature that investigates business interest groups and how they interact with public and private interests. Yet, the historical evolution of business interest groups in Turkey is still meager. With the start of the Second Constitutional Period, there was an increase in the number of corporations which were founded in the Ottoman Empire. Particularly, during the World War I, as a result of national economy policies, Muslim-Turkish ownership dominated these corporations and the new government in Ankara maintained these policies aiming to support national bourgeoisie during the 1920s. In this study, political economy of corporations founded in this period will be examined by focusing on how political authorities affected establishment and operation of these corporations. The main aim is, first, building a comprehensive data set and then examining when a“national”(Muslim) corporate sector emerged, in which sectors they operated and how national economy practices materialized. Our main argument is that during a period of political turmoil, in the Ottoman Empire and then in Turkey, as a late-late comer country, within the context of limited capital accumulation and limited state capacity, and also in the existence of traditional classes (such as esnaf), Ottoman institutional heritage was a decisive factor in the evolution of corporations, as a new form of business.