Teacher identity formation in the Early Era of the Republic of Turkey
Erken Cumhuriyet Dönemi'nde öğretmen kimliğinin inşaası
  1. Tez No: 399961
  2. Yazar: NAZLI GÜZİN ÖZDİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Türk İnkılap Tarihi, Education and Training, Sociology, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen Kimliği, Kimlik İnşaası, Erken Cumhuriyet Dönemi, Eğitim Politikası, Eğitim Tarihi, Teacher Identity, Identity Formation, Early Republican Era, Education Policy, History of Education
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
1923'te Cumhuriyet'in ilanıyla Türkiye politik, kültürel ve sosyal alanlarda yeni bir yol izlemeye başlamıştır ve eğitim de yeni bir rotanın benimsendiği alanlardan biridir. Yeni kurulan Cumhuriyet milliyetçi temellere dayanırken, muasır medeniyet seviyesine ulaşmayı Cumhuriyet devrimlerini bir arada tutan temel hedef olarak belirlemiştir. Eğitim de Cumhuriyet'in kurucularının toplumu milliyetçi düşüncelerle donatma ve muasır medeniyet seviyesine ulaştırma hedefine hizmet eden temel aracı olarak işlev görmüştür. Özetle“Türk Devrimi politik bir olaydan çok daha fazlasıdır”ve“tüm modernleşme hamleleri yeni değerlerin, yeni ideolojilerin, yeni insanların ya da yeni Türklerin nasıl yaratılacağına dair eğitsel bir deneydir.”Eğitim ile ilgili konularda mesleki sorumluluğa sahip olan öğretmenlerin toplumu yeniden şekillendirmedeki rolleri ise sürekli olarak hatırlatılmıştır. Bu çalışma da Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki öğretmen kimliklerini analiz etmek amacıyla 1921 – 1940 tarihlerini kapsayan bir tarih araştırması olarak yürütülmüştür. Çalışmayı gerçekleştirmek için politika belgelerinden, seçilen gazetelerden ve meclis görüşmelerinden elde edilen veriler tematik analize tabi tutulmuştur. Sonuçlar öğretmenlerin 1921 – 1940 yılları arasında idealist, fedakâr, modern ve millet kurtarıcı olarak kimliklendirildiklerini ortaya çıkarmıştır. İmparatorluğun katıntılarını silmek, toplumu modern bir yola yönlendirmek ve ulusal bir eğitim sistemi kurmak ise karar alıcıların eğitsel sorumluluklarının yanında öğretmenlere yükledikleri sorumluluklar arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
With the declaration of the Republic in 1923, Turkey had been directed toward a new route in political, cultural and social domains and education was one of the reformed areas. The newly founded republic was based on nationalistic ideals and reaching the contemporary civilization niveau was the main objective that braces up the entire body of Republican reforms. In order to equip society with nationalistic ideals and elevate them to the contemporary civilization niveau, education functioned as the primary agent that assisted to the founding fathers to realize the abovementioned goal. To sum up,“the Turkish Revolution was more than a political event”and“the entire modernization movement was an experiment in education: how to create new values, new ideologies, new human beings, or new Turks”. Teachers, as a premier professional group concerned with educational issues, were actively reminded of their roles in reshaping the society back then. In that regard, this history research study was designed to analyse teacher identites in the early era of the Republic of Turkey, dated 1921 – 1941. In order to achieve this goal, the data collected from policy documents, selected newspapers and parliamentary discussions were analysed thematically. The results revealed that teachers were envisaged as idealist, devoted, modern, and nation-saving elements of the society. They were expected to remove the ruins of the old Empire, direct the society towards a modern path as well as found a national education system along with carrying their educational responsibilities between the years of 1921 and 1940.