İzlenim yönetimi: KKTC sağlık sektöründe karşılaştırmalı bir araştırma
  1. Tez No: 402237
  2. Yazar: ATİLLA İNCEELLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, izlenim yönetimi, kendini üstün gösterme, kendini beğendirme, örnek olma, gözdağı verme, kendini muhtaç gösterme, Turkish Republic of Northern Cyprus, impression management, selfpromotion, ingratiation, examplification, intimidation, supplication
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tez, KKTC'de farklı hastanelerde görev yapan doktorların kullandıkları izlenim yönetimi taktiklerini ve bu taktikleri seçmelerini etkileyen faktörleri saptamayı amaçlamaktadır. Araştırmanın evrenini, KKTC Lefkoşa'da bir kamu ve bir özel üniversite hastanesinde görev yapan 241 doktor oluĢturmaktadır. Araştırmanın örnekleminde, kamu hastanesinde çalışan 92 doktor ile özel üniversite hastanesinde çalışan 93 doktor yer almıştır. Örneklemi oluşturan doktorların izlenim yönetimi taktiklerinin araştırılmasında Bolino ve Turnley'in Cantekin tarafından Türkçe'ye uyarlanan“İzlenim Yönetimi Ölçeği”uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıĢtır. Verilerin çözümlenmesinde, sınıflama türündeki sorular için frekans ve yüzde kullanılmıĢtır. Doktorların izlenim taktiklerini kullanma sıklıklarını belirlemek amacıyla aritmetik ortalama ve standart sapma hesaplanmıştır. Cinsiyet, çalışılan hastane gibi değişkenler Mann Whitney U Testi ile analiz edilmiştir. Mesleki unvan, akademik unvan, yaş, mesleki deneyim, çalıĢılan tıbbi alan değişkenlerinin analizinde ise, Kruskal Wallis H Testi kullanılmıĢtır. Bu araştırmadan elde edilen bulgulara göre, genel olarak KKTC'de görev yapan doktorlar en çok“kendini üstün gösterme”taktiğini, en az ise,“kendini muhtaç gösterme”taktiğini kullanmaktadırlar. KKTC'de iki farklı nitelikteki hastane doktorları tarafından kullanılan taktikler, mesleki ve akademik unvanlar, çalışılan tıbbi alan, cinsiyet ve çalışılan hastanenin niteliğine göre farklılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to find out the impression management tactics used by the doctors working in the Turkish Republic of Northern Cyprus and the factors affecting the choice of these tactics. The research population consists of doctors working in the largest state hospital and the largest private university hospital in the Turkish Republic of Northern Cyprus. The research sample comprises of 92 state hospital doctors and 93 private university hospital doctors. To determine the impression management tactics used by the doctors of the research sample, Bolino and Turnley's“Impression Management Scale”which was adapted to Turkish language by Cantekin was used. SPSS was used to analyse the data gathered by research interviews conducted with the doctors. Frequencies and percentages were used to analyze the categorical questions in the questionnaire. To determine the frequency of use of impression management tactics by the doctors, arithmetic mean and standard deviation was used. Variables such as gender, academic title and the type of hospital were analysed with Mann Whitney U Test. Professional and academic title, age, years of experience, medical area variables were also analysed with Kruskal Wallis H Test. The main research findings of the thesis can be summarized as follows: The impression management tactics used by doctors vary with their gender, professional and academic titles, area of expertise, age, experience and the type of hospital they are working in. The research findings has also established that doctors working in the two hospitals in TRNC, use the“self-promotion”tactic most frequently and that the“supplication”tactic is used rarely.