Okul öncesi öğretmenlerinin, üstün yetenekli çocuklar hakkındaki algı, görüş ve eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi
Determining preschool teachers' perceptions, views and educational needs regarding gifted children
- Tez No: 402767
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Üstün yetenekliler, okul öncesi öğretmeni, özel eğitim, algı, görüş, eğitim ihtiyaçları, Gifted students, preschool teachers, special education, perception, view, educational needs
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırmada okul öncesi öğretmenlerinin üstün yetenekli öğrencilere yönelik algı, görüş ve eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Tarama modeli niteliğinde olan araştırmanın evrenini Kuzey Kıbrıs'ta Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, İlköğretim kademesinde bulunan 99 ilköğretim okulu bünyesinde ve 13 anaokulunda 2015-2016 eğitim-öğretim yılında görev yapan 100 okul öncesi öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmadan elde edilen veriler Demirok ve Özcan (2016) tarafından geliştirilen“Üstün Yetenekli Öğrencilere Yönelik Algı Ölçeği”ve Demirok (2012) tarafından geliştirilen“Üstün Yetenekli Öğrencilere Yönelik Görüş Ölçeği”ve“Üstün Yetenekli Öğrencilerin Eğitim İhtiyaçlarının Belirlenmesi”anketi ile toplanmıştır. Araştırmada verilerin çözümlenmesinde aritmetik ortalama, standart sapma, en düşük ve en yüksek değerler, parametrik testler olan t-testi ve tek faktörlü varyans (One-Way ANOVA), parametrik olmayan testlerden ise Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis Testi kullanılmıştır. Anova testi sonrasında farklılıkları belirlemek için tamamlayıcı post-hoc analizi olarak Scheffe testi kullanılmıştır. Analiz verileri tablo haline getirilmiş ve yorumlanarak sonuçlara ulaşılmıştır. Araştırmada, okul öncesi öğretmenlerinin üstün yetenekli öğrencilere yönelik algılarının ortalama puanı“katılıyorum”sınırları içerisinde belirlenmiştir. Bu anlamda, okul öncesi öğretmenlerinin üstün yetenekli öğrencilere yönelik algılarının olumlu yönde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Okul öncesi öğretmenlerinin üstün yetenekli öğrencilere yönelik görüşlerine bakıldığında ise okul öncesi öğretmenlerinin üstün yetenekli öğrencilere yönelik görüşlerinin ortalama puanı da“katılıyorum”sınırları içerisinde belirlenmiştir. Bu bulgu, okul öncesi öğretmenlerinin üstün yetenekli öğrencilere yönelik olumlu görüşe sahip oldukları sonucunu ortaya koymuştur. Okul öncesi öğretmenlerinin üstün yetenekli öğrencilere yönelik eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesindeki ortalama puanı“çok ihtiyaç hissediyorum”sınırları içerisinde belirlenmiştir. Elde edilen bulgulardan hareketle araştırmada yer alan okul öncesi öğretmenlerinin üstün yetenekli çocukların eğitime olan ihtiyaçları ile ilgili yeterli donanıma sahip olmadıkları ve üstün yetenekli çocuklar hakkında bilgi düzeylerinin daha üst seviyede olması gerektiği belirlenmiştir. Bu eksikliğin üstün yetenekli öğrencilerin eğitim sürecini olumsuz etkilememesi için hem hizmet öncesi hem de hizmet içi eğitim seminerlerine ihtiyaç duyulduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed at determining preschool teachers' perceptions, views and educational needs regarding gifted students. The universe of this survey model study included 100 preschool teachers from 99 elementary schools and 13 kindergartens belonging to the Ministry of National Education in Northern Cyprus in the academic year of 2015-2016. The research data were collected via“Perception Scale for Gifted Students”developed by Demirok and Özcan (2016), the questionnaire for“Determining Gifted Students' Educational Needs”, and“Opinion Scale for Gifted Students”developed by Demirok (2012). In the study, for the analysis of the data, mean scores, standard deviations, lowest and highest values, parametric tests of t-test and one-way ANOVA and nonparametric tests of Mann-Whitney U Test and Kruskal Wallis Test were used. Following the test of ANOVA, for the purpose of determining the differences, Scheffe test as complementary post-hoc analysis was used. The results of the analyses were presented in tables and interpreted to draw related conclusions. In the study, it was found that the mean score for the preschool teachers' perceptions regarding the gifted students was at the level of“I Agree”. In this respect, the preschool teachers' perceptions regarding the gifted students were found to be positive. When the preschool teachers' views about gifted students were examined, it was found that the mean score for the preschool teachers' views about gifted students was at the level of“I Agree”. This finding revealed that the preschool teachers had positive views about gifted students. In the study, the preschool teachers' mean score regarding determining the educational needs of gifted students was found to be at the level of“I need a lot”. Depending on the findings obtained, it could be stated that the preschool teachers were not sufficiently knowledgeable about the educational needs of gifted students and that preschool teachers should have higher levels of knowledge about gifted children. In order to avoid any negative influence of this deficiency on the educational process of gifted children, seminars involving both preservice and inservice trainings should be organized.