Oncorhynchus mykiss (Osteichthyes:Salmonidae)'in solungaç esterazının ham doku homojenatlarında kısmi karakterizasyonu
Partial characterization of the gill esterase of Oncorhynchus mykiss (Osteichthyes:Salmonidae) in crude tissue homogenates
  1. Tez No: 405150
  2. Yazar: ZEYNEP EKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH GÖRGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Oncorhynchus mykiss, solungaç esterazı, karakterizasyon, yağ asitleri, Oncorhynchus mykiss, gill esterase, characterization, fatty acids
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada Oncorhynchus mykiss'in solungaç dokusu esteraz aktivitesinin genel özellikleri ve bazı kimyasalların aktiviteye etkileri araştırılmıştır. Solungaç esterazının optimum sıcaklık ve pH değerleri sırasıyla 30 °C ve 8,8 olduğu belirlenmiştir. Araştırılan kimyasallar arasında, EDTA, Na-taurokolat ve benzamidinin aktiviteyi düşürdüğü belirlenmiştir. Araştırılan organik çözücüler genel olarak solungaç esteraz aktiviteleri üzerine artırıcı bir etkiye sahip olmuştur. Deterjanların solungaç esteraz aktivitesine etkisi değerlendirildiğinde, triton X 100'ün tüm uygulamaları enzim aktivitesinde düşüşe yol açmıştır. Tween uygulamalarının triton X 100 den daha ılımlı olduğu görülmüştür. O. mykiss'in solungaç esterazının Km ve Vmax değerleri sırasıyla 2,25±0,29 mmol.mL-1 ve 2,80±0,17 µmol.mL-1dk-1 olduğu bulunmuştur. Native-PAGE çalışması sonucunda solungaç esteraz izozim band bölgesinin molekül ağırlığının yaklaşık 72 kDa olduğu bulunmuştur. Bu çalışmanın bir diğer kısmı O. mykiss'in solungaç dokusundaki toplam lipid yağ asidi bileşiminden oluşmuştur. En fazla bulunan yağ asitlerinin C16:0, C18:1 n-9, C18:2 n-6, C20:4 n-6 ve C22:6 n-3 olduğu bulunmuştur. Bulgularımız, ne insan beslenmesinde ne de endüstriyel süreçlerde kullanılmayan solungaç dokusunun bu amaçla daha fazla araştırmayı hak ettiğini önermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, esterase activity in the gill tissue of Oncorhynchus mykiss was investigated interms of its general properties and the effects of some chemicals. The temperature and pH optimas for the gill esterase were determined to be 30 °C and 8.8, respectively. Among chemicals, EDTA, Na-taurocholate and Benzamidine decreased the esterase activities. Organic solvents investigated generally had an enhancing effects on the gill esterase activities. When assessed the effects of detergents on the gill esterase activities, all applications of triton X 100 resulted in decreases in the enzyme activity. It seems that twen applications are much more moderate than that of triton X 100 applications. Km ve Vmax values for the gill tissue of O. mykiss were found to be 2.25±0.29 mM and 2.80±0.17 µmol.mL-1dk-1 , respectively. In the result of Native-PAGE study, molecular weight of the gill esterase izozyme band region was found to be approximately 72 kDa. Another part of this study consisted of the fatty acid composition of the total lipid in the gills of O. mykiss. It was found that the most abundant fatty acids were C16:0, C18:1 n-9, C18:2 n-6, C20:4 n-6 ve C22:6 n-3. Our results have suggested that the gill tissue that is not used neither human nutrition and nor industrial processes are deserving much more investigation for these purposes.