Halk tiyatrosunun değişen bağlamı medya: Bir Demet Tiyatro örneği
Changing context of the public theater, media: Bir Demet Tiyatro
- Tez No: 405551
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EVRİM ÖLÇER ÖZÜNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Folklore, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel halk tiyatrosu, medya, televizyon, Bir Demet Tiyatro, Traditional public theater, Media, Television, Bir Demet Tiyatro
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Gelişen teknolojiyle birlikte, var olan geleneksel anlatım tarzları değişen yöntemlerle farklı anlatım biçimlerine dönüşmektedir. Geleneksel anlatım biçimlerinden biri olan sözlü kültürün kent yaşantısındaki izlerini taşıyan halk tiyatrosu bugün medya araçlarıyla farklı biçimlere dönüşmüştür. Televizyonda yayımlanan komedi dizileri bu biçimlerden biridir. Doksanlı yıllarda Türkiye'de yayımlanmış dizilerden olan Bir Demet Tiyatro durum komedisi olarak değerlendirilse de geleneksel unsurları barındırması açısından da dikkat çekmektedir. Bir Demet Tiyatro'nun bu çalışma için örnek alınma nedenleri; diğer komedi dizilerine göre geleneksel halk tiyatrosunun unsurlarını daha fazla barındırmasıdır. Çalışmada geleneksel halk tiyatrosunun Bir Demet Tiyatro dizisine etkileri biçim ve içerik yönünden tespit edilmiştir. Çalışma, halk tiyatrosunun kent merkezli tiyatro türlerinden olan ''orta oyunu'', ''meddah'' ve ''Karagöz'' oyunları ve“Bir Demet Tiyatro”nun üçüncü sezonuyla sınırlandırılmıştır. Ayrıca dizideki oyun ve oyunculuk anlayışı, mizah kullanımı, dekor ve kostüm kullanımı, ailenin sunumu, seyircinin anlatım karşısındaki durumu geleneksel halk tiyatrosuyla karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Traditional narrative styles that exist have transformed into the different ones with various methods along with developing technology. Public theater, that has the urban impressions of oral culture which is one of the traditional narrative styles, is seen in different forms by the means of media tools today. Comedy series broadcasted on TV is one of these forms. 'Bir Demet Tiyatro' which was one of the TV series broadcasted in the nineties in Turkey is regarded as a situation comedy. This show is also remarkable as it contains some traditional elements. One of the reasons why we chose Bir Demet Tiyatro as an example for this study is that this show contains more elements of public theater than the other comedy series. In the study the impressions of traditional public theater on this show was determined in the terms of form and content. The study was limited with the plays named 'orta oyunu', 'meddah' and 'Karagöz which are the urban-centered types of public theater along with the third season of Bir Demet Tiyatro. In addition acting, the sense of acting, the use of humor, the use of decor and costume, the presentation of the family and the response of the audience to the expression in this show were analyzed by being compared to traditional public theater.