Saraybosna uçuş bilgi bölgesi hava trafik akış analizi
Air traffic flow analysis of Sarajevo flight information region
- Tez No: 405980
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDAN CAVCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Trafik, İstatistik, Civil Aviation, Traffic, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Hava Sahası, Hızlı Zamanlı Simülasyon, Hava Sahası Gecikmeleri, Hava Sahası Kapasitesi, Airspace, Fast Time Simulation, Air Delay, Airspace Capacity
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hava Trafik Kontrol Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu tez çalışmasının amacı Bosna Hersek hava sahası kapasitesinin araştırılmasıdır. Bosna Hersek hava sahası tanımlanmış ve 2013 yılı içerisindeki Saraybosna FIR'ıne ait uçuşların analizi yapılmıştır. Bu analizler hava trafiğinin uçak kategorilerine göre, Saraybosna FIR'ına giriş ve çıkış noktalarına göre dağılımını kapsamaktadır. Analiz sonucunda aylara, günlere ve saate göre trafiğin dağılımına ilave olarak pik gün ve pik saat bulunmuştur. Bosna Hersek hava sahası için SIMMOD programında model oluşturulmuştur ve trafik analizleri sonucu bulunan pik saat için model üzerinde farklı senaryolar kullanılarak deneyler yapılmıştır. Bu hava sahasındaki toplam dört senaryoda 26, 60, 80 ve 100 uçuş hızlı zamanlı simülasyon ortamında SIMMOD programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu analiz sonucu ile gecikme nedenleri belirlenmiş ve hava sahasındaki hava yollarının kapasitesi bulunmuştur. Bu çalışma ile araştırılan FIR'da verilen saha ve yaklaşma kontrol hizmetlerinin Bosna Hersek tarafından verilebileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study process is to find capacity of air space that belongs to Bosnia and Herzegovina. Air space of Bosnia and Herzegovina is described in this research, hence flight data for year 2013 are analyzed. In analysis that are done are also the analysis of flights according to aircraft categories and entry and exit points of Sarayevo FIR. Analysing flight data together with distribution of air traffic according to months, days and hours, also peak day and peak hour has been found. Model of airspace of Bosnia and Herzegovina has been made in SIMMOD program with couple of different scenarios in which numbers of flights have been changed, as experimental values. Four different scenarios have been evaluated, for this particular airspace with these numbers of flights: 26, 60, 80 and 100. With these analysis and experiments delay time has been set and conclusion has been made describing why these delays occur, as well as capacity of this air space. Bosnia and Herzegovina is capable to offer air traffic services for this particular air space above, is presented as a conclusion of this research.