Ameliyathane hemşirelerinin hasta güvenliğine ilişkin tutumları
Attitudes of operating room nurses toppatient safety
  1. Tez No: 406703
  2. Yazar: SENEM TÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER ÖZBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyathane, Güvenlik, Hasta güvenliği, Hemşirelik bakımı, Kurum kültürü, operation, security patient security, nursing care, corporate culture
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Çalışma; ameliyathanelerde çalışan hemşirelerin hasta güvenliğine ilişkin tutumlarının belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı ve gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini, Edirne ilinde ameliyathane bölümünde çalışan belirlenen kriterlere uyan tüm hemşireler oluşturmuştur (N=67). Araştırma, Mart 2015- Nisan 2015 tarihleri arasında, Edirne Kamu Hastaneler Birliği, Özel Hastane, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ameliyathane bölümlerinde yapıldı. Araştırmanın verileri bilgisayarda SPSS 22.00 programı ile analiz edildi. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metotlar (frekans, yüzde, ortalama, standart sapma), normal dağılımı incelemek için Frequencies - Descriptives dağılım testi ve niceliksel olmayan verileri karşılaştırmak için independent samples T-Testi, Tukey Testi, One Way Anova Testi kullanıldı. Sonuçlar % 95 güven aralığında, p0,05) Ekip işbirliği yönünden değerlendirilmesinde ise anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0.023). Sonuç olarak, çalışmaya katılan hemşirelerinin hasta güvenliğine ilişkin tutumları düşük bulundu.
Özet (Çeviri)
This descriptive research was planned to assess the attitudes of nurses working for the department of operatıng rooms. The target population of the study was composed out of all the nurses who work at the operating rooms in Edirne (N=67). The research was conducted between March 2015- April 2015 period in Edirne Public Hospital Association, Special Hospital, Trakya University Faculty of Medicine, Department of operaitn rooms. SPSS 22.00 was used for the evaluation of data and variance analysis, tukey test, t test and frequencies were used for the statistical analysis. Descriptive statistical methods for evaluation of data (frequency, percentage, mean, standard deviation ) to examine normal distribution of Frequencies - descriptives distribution test and non- quantitative data to compare independent samples t-test was used to One Way Anova . Results in 95% confidence interval , p 0,05) . It is significantly higher in terms of the evaluation team collaboration. (p=0.023). As a result, the nurses participating in the study had low attitude towards patient safety.