Kardiyak cerrahi sonrasında mekanik dolaşım ihtiyacı duyulan pediyatrik vakalarda ekstrakorporeal membran oksijenasyonu (EKMO) kullanımının sonuçlarının değerlendirilmesi
Assessment of outcomes of extracorporeal membrane oxygenation in pediatric cases requiring mechanical circulatory support following cardiac surgery
  1. Tez No: 406722
  2. Yazar: FIRAT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARDA ÖZYÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstrakorporeal membran oksijenasyonu, konjenital kalp cerrahisi, mekanik dolaşım desteği
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Konjenital kalp cerrahisi sonrası EKMO desteği uygulanan 2 yaş altı hastalara ait verilerin ve klinik sonuçların analiz edilerek sunulması. Gereç ve Yöntem: Mayıs 2013 – Mayıs 2015 tarihleri arasında konjenital kalp cerrahisi sonrası veya tedaviye dirençli akut solunum yetmezliği tablosu nedeniyle santral arteriovenöz EKMO desteği sağlanmış olan 2 yaş altındaki çocuk hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Toplam 14 hastanın ameliyat öncesine dair radyografik tetkikleri ve laboratuvar sonuçları, ameliyat verileri ve ameliyat sonrası dönemde yoğun bakım izlem dokümanlarını içeren arşiv kayıtları retrospektif olarak incelenmiş ve kaydedilmiştir. Hastalara ait kan gazı sonuçlarının analiz edilebilmesi için EKMO desteği altındayken her bir hastaya ait gün içerisinde eşit aralıklarla alınan 4 adet kan gazı sonucu dikkate alınmıştır. Hastalar mortalite grubu (n=8 hasta, ortalama yaş: 4.34±8.43 ay) ve sağkalım grubu (n=6, ortalama yaş 1.94±2.05 ay) olmak üzere iki gruba ayrılarak temel karakteristik özelliklerin ve EKMO desteği altındaki kan gazı parametrelerinin mortalite üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bulgular: Ortalama yaş EKMO desteği sonrası sağkalım sağlanan ve mortalite görülen hastalarda sırasıyla 1.94±2.05 ve 4.34±8.43 aydı (p=0.95). Mortalite 8 hastada (%57.1) görülmüştür. Mortalite görülen hastalarla sağkalım sağlanan hastalar arasında yaş (p=0.95), ağırlık (p=0.75), cinsiyet dağılımı (p=0.99), ameliyat sırasındaki kros klemp süresi (p=0.42) ve kardiyopulmoner bypass süresi (p=0.79) açısından istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmemiştir. On gün boyunca kaydedilen pH, PO2 ve PCO2 düzeyleri açısından iki grup arasında anlamlı fark olmadığı görüldü. Laktat değerleri 10 gün boyunca mortalite grubunda sağkalım grubuna kıyasla tüm günlerde daha yüksek seyretmiş olup aradaki fark 2.gün ila 6. günler arasında istatistiksel olarak anlamlılık düzeyine ulaşmıştır. Sonuç: EKMO normal sınırlarda olmayan metabolik ve solunumsal parametrelerde erken dönemde belirgin düzelme sağlasa da hastaların yarısından fazlasında sağkalım sağlanamamaktadır. Total korreksiyon yapılan hastaların büyük kısmında sağkalım sağlanması, altta yatan kardiyak patolojinin ciddiyetinin ve bu patolojinin cerrahi tedaviyle çözüme ulaştırılmasının önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed analyze and present our clinical outcomes in children under 2 years of age who received extracorporeal membrane oxygenation following congenital cardiac surgery. Material and methods: Patients aged under 2 years of age who received extracorporeal membrane oxygenation for acute intractable respiratory failure or following congenital cardiac surgery between May 2013 and May 2015 were included into the study. Preoperative radiographic and laboratory results, operation data and postoperative intensive care unit charts of a total of 14 patients were retrospectively investigated and recorded. In order to analyze blood gas measurements, we considered 4 different measurements for each patient which was taken in equal intervals. Patients were divided into two groups; mortality group (n=8 patients, mean age: 4.34±8.43 months) and survival group (n=6 patients, mean age 1.94±2.05 months). Two groups were compared in regard to baseline characteristics and blood gas parameters during ECMO support. Results: Mean age was 1.94±2.05 and 4.34±8.43 months (p=0.95) in survival and mortality groups, respectively. Mortality occurred in 8 patients (57.1%). There were no statistically significant difference between patients in mortality and survival groups in terms of age (p=0.95), weight (p=0.75), gender distribution (p=0.99), cross clamping time during operation (p=0.42) and time of cardiopulmonary bypass (p=0.79). Two groups were also similar in terms of pH, PO2 ve PCO2 levels recorded throughout 10 days of ECMO support. Lactate levels were higher in mortality group compared to survival group throughout 10 days whereas the difference between two groups were of statistical significance between 2nd and 6th days. Conclusion: Although ECMO provides early improvement in metabolic and respiratory parameters, survival is still unachievable in more than half of the patients requiring ECMO following congenital heart surgery. The extent of the underlying cardiac pathology and whether it was corrected or not is of major importance in success of ECMO support in pediatric patients. Keywords Exstracorporeal membrane oxygenation, congenital cardiac surgery, mechanical circulatory support