Adrenal insidentalomalı hastaların klinik, biyokimyasal, radyolojik retrospektif analizi
Clinical, biochemical, radiological retrospective analysis of patients with adrenal incidentalomas
  1. Tez No: 406836
  2. Yazar: ZEYNEP EBRU ESER
  3. Danışmanlar: DOÇ. RAMAZAN GEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adrenal insidentaloma, subklinik cushing sendromu, adenom, kortizol, Adrenal incidentaloma, subclinical cushing's syndrome, adenoma, cortisol
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Adrenal insidentaloma, çeşitli nedenlerle yapılan radyolojik görüntülemeler esnasında tesadüfen tespit edilen adrenal kitledir ve farklı patolojilerle karşımıza çıkabilir. Ülkemizde sıklığı konusunda kesin bilgi bulunmayan ama günümüzde modern teknoloji ile beraber görüntüleme yöntemlerinin kullanımının yaygınlaşmasıyla artan sıklıkta karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada amacımız adrenal insidentalomalı hastaların demografik ve klinik özelliklerini araştırmak, hormonal hipersekresyon varlığını ve radyolojik özelliklerini tartışmaktır. Mersin Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma polikliniğine Mart 2010 ile Mart 2014 tarihleri arasında başvuran 46 adrenal insidentalomalı hastanın dosyaları tarandı. Klinik, radyolojik ve biyokimyasal sonuçları incelendi. Gece 1 mg deksametazon supresyon testi, DHEA-S, ACTH, 24 saatlik idrarda serbest kortizol düzeyi sonuçları kaydedildi. Feokromasitoma açısından 24 saatlik idrarda metanefrin, normetanefrin, vanilmandalik asit atılımları kaydedildi. Hipertansiyonu ve/veya hipokalemisi olan hastalarda aldosteronoma açısından, plazma renin aktivitesi ve aldosteron düzeyleri kaydedildi. Hastaların adrenal kitleleri BT veya MRG ile değerlendirildi. 46 adrenal insidentaloma hastasının hormon salınımına göre dağlımları; 7 subklinik cushing sendromu (SCS) (%15,2), 1 aldosteronoma (%2,2), 38 fonksiyonsuz adrenal adenom (%82,6) saptandı. Adrenal insidentalomalı hastalarda hipertansiyon, obezite, tip 2 diyabet, osteoporoz, metabolik sendrom sıklığı sırasıyla %50, %47,8, %21,7, %42,9, %41,3 olarak saptandı. Antropometrik ve biyokimyasal parametreler karşılaştırıldığında, tüm gruplar arasında benzer bulundu. İlk başvuru sonrasında 8 (%17,4) hasta opere edildi. Bunlardan 4'ü SCS,1'i aldosteronoma, 2'si lezyon boyutunun >4 cm olması, 1'i ise dinamik BT'de malignite olasılığı şeklinde yorumlanması nedeni ile opere edildi. 1 hastanın lezyonunun 3. takipde 1 cm'den fazla büyüdüğü gözlendi. Hastaların sonraki takiplerinde yapılan yıllık hormonal değerlendirmede, hormonal aktivasyon saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Adrenal incidentaloma is an adrenal mass found by coincidence during radiological imaging procedure performed for other reasons, and may manifest with different patologies. Although its exact incidence is unknown in our country, it is more frequently diagnosed due to advanced technology and more common use of radiographic imaging. In this study, we aim to investigate demographic and clinical features of patients with AI and discuss presence of overt hormonal hyperfunction and radiographic features. Medical records of the 46 patients with adrenal incidentaloma, who admitted to Mersin University School of Medicine, Endocrinology and Metabolism Clinic from March 2010 to March 2014, were screened. Clinical, radiological and biochemical features were reviewed. Results of overnight 1 mg dexamethasone suppression test, DHEA-S, ACTH, and 24 hour urinary free cortisol levels were recorded. Metanephrine, normetanephrine and vanilmandelic acid in 24 hour urine were noted for pheochromocytoma. Plasma renin activity and aldosteron levels of hypertensive patients with/or hypokalemia were recorded for aldosteronoma. Adrenal masses were evaluated by CT or MRI. Distribution of 46 patients with adrenal incidentaloma according to hormon secretion is as follows: 7 subclinical cushing's syndrome(SCS) (15.2%) , 1 aldosteronoma (2.2%), 38 nonfunctional adrenal adenoma (82.6%). In the patients with adrenal incidentaloma, the incidence of hypertension, obesity, type 2 diabetes, osteoporosis, and metabolic syndrome were 50%, 47.8%, 21.7%, 47.9%, 41.3% respectively. Anthropometric and biochemical parameters were found similar in all groups. 8 patient (%17.4) had operation on the first admission. 4 of them were SCS, 1 was aldosteronoma, 2 had a mass size greater then 4 cm, and 1 had malignancy suspicion on CT imaging. One patient had a mass enlarged over 1cm on 3th visit. None of the patients had hormonal activation in following annual evaluations.