Kamu kurumlarında stratejik planlama ve stratejik planlama uygulamalarının devlet üniversitelerinin kurumsal performansına etkileri üzerine bir araştırma
A research of strategic planning and effects of applications of strategic planning on public universities performance
  1. Tez No: 407022
  2. Yazar: GÖNÜL AKIL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTAN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Strateji, Planlama, Stratejik Planlama, Stratejik Yönetim, Stratejik Planlama Süreci, Kamu Yönetiminde Stratejik Planlama, Kamu Kurumlarında Stratejik Plan Hazırlama Süreci, Yüksek Öğretim Kurumlarında Stratejik Planlama, Marmara Üniversitesi Stratejik Plan Süreci, Marmara Üniversitesi Stratejik Planının Değerlendirilmesi, Strategy, Planning, Strategic Planning, Strategic Management, Strategic Planning Process, Public Management, Strategic Planning Process in Public Institutions, in Higher Education Institutions Strategic Planning, Marmara University Strategic Planning Process, Evaluation of Marmara University Strategic Plan
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Dünyada artan rekabet ve küreselleĢme sonucu ihtiyaç ve beklentilerin değiĢmesi, sektörde bulunan organizasyonları stratejik düĢünüp kararlar vermeye ve stratejik planlar hazırlamaya sevk etmiĢtir. Bu doğrultuda özel sektörde baĢlayan ve devamında kamu sektöründe yayılan stratejik planlama kavramı örgütlerin geleceğe dönük hedeflerine ulaĢmasında temel araç haline gelmiĢtir. Dünyada yaĢanan değiĢmeler ve geliĢmeler Türkiye‟de yaĢanan krizler ve dünyaya paralel olarak değiĢen ihtiyaçlar sonucunda Türk kamu yönetiminde reform hareketleri baĢlatılmıĢtır. Bu tez çalıĢmasında, Türkiye‟deki kamu kuruluĢlarında stratejik planlama çalıĢmaları ve uygulamalarının reformların baĢlangıcından günümüze dek nasıl yürütüldüğü ve stratejik yönetimin bir parçası olan stratejik planlama uygulamalarının devlet üniversitelerinin kurumsal performansına olumlu etkileri araĢtırılmaya ve ortaya konulmaya çalıĢılmıĢtır. Bu kapsamda kamu kurum ve kuruluĢlarında yapılan reformlar, Stratejik Planlama çalıĢmalarının uygulamada hayata geçirilmesi, uygulanabilirliğinin ortaya konulması, Stratejik Planlama ÇalıĢmalarından sağlanabilen fayda, kurumsal performansa etkileri araĢtırılmıĢtır. ÇalıĢmanın birinci bölümünde stratejik planlamanın temel kavramları ve stratejik planlama süreci genel çerçevesi konularına yer verilmektedir. Ġkinci bölümde stratejik planlamada aĢamalar kamu kurumlarında stratejik planlama süreci irdelenmektedir. Üçüncü bölümde yükseköğretim kurumlarında stratejik planlama ve Marmara Üniversitesi stratejik planlanının değerlendirmesi konularına yer verilmektedir. ÇalıĢmanın dördüncü ve son bölümünde de“Kamu Kurumlarında Stratejik Planlama ve Stratejik Planlama Uygulamalarının Devlet Üniversitelerinin Kurumsal Performansına Etkileri Üzerine Bir AraĢtırma”baĢlığı ile yapılan anket çalıĢması çerçevesinde elde edilen bulgular ve önerilere yer verilmiĢtir. Sonuç olarak Stratejik Planlamanın varlığı ile çalıĢan ve müĢteri memnuniyetleri arasında olumlu iliĢki olduğu; ayrıca Stratejik Planlamanın rekabet üstünlüğü sağladığı bulunmuĢtur.
Özet (Çeviri)
The result of increased competition and globalization in the world of changing needs and expectations of the organization to make decisions in the industry and strategic thinking has led to the preparation of strategic plans. In this regard, the private sector in achieving the goals started and continued in the future-oriented strategic planning concepts that span organizations in the public sector have become the main tool. Changes and developments in the world as a result of the crisis and the changing needs of the world lived in Turkey parallel to Turkish public administration reforms have been initiated. In this study, strategic planning, and how it carried out until today the beginning of the reforms implementation and positive impact on corporate performance, strategic planning, application of state universities that are part of the strategic management in public institutions in Turkey have attempted researched and revealed. Basic concepts of strategic planning in the first part of the study the basic concepts of strategic planning and strategic planning process is given in the general framework of the issue. Stage in the strategic planning is discussed in the second part of the strategic planning process in public institutions. Strategic planning and Marmara University in higher education institutions are given in the third part of the subject of evaluation of strategic planning. In the fourth and final part of the study,“The Effects of Corporate Performance of the Public Institutions Strategic Planning and Strategic Planning Implementation of the State University A Study on”header to the survey frame findings and are given to the results and recommendations obtained. To conlude, it is safe to say that Strategic planning has a positive relation with employee and customer satisfaction. Strategic planning causes competitive advantage.